Армията в служба на политическата демагогия на Александър Вучич

Две седмици продължи военното учение "Мълниеносен удар", проведено на Пещерското плато - част от Сърбия, населена предимно с бошняци и намираща се в близост до черногорската граница. На него беше демонстрирано почти цялото въоръжение и военно оборудване, с което разполага Сърбия.

След това, на Видовден - дата, натоварена с трагични митове и скована от нетърпимост и войнолюбиви настроения срещу косовските албанци, тежкото въоръжение беше преместено в Крауевац, в Централна Сърбия, за да може държавният връх да "отбележи" празника по подобаващ начин.

Събеседниците на Данас са единодушни, че зачестилата демонстрация на военна сила, вече седма по ред от началото на годината, има за цел да сплашва и предупреждава, но и се използва като средство в политическата демагогия на Александър Вучич по отношение на решаването на косовския въпрос. А то вероятно няма да е точно това, което държавното ръководство вещае - запазването на Косово в границите на Сърбия.

"Не знам кого трябва да впечатлят тези тактически учения - вътрешната публика, съседните държави, НАТО или руснаците. Може би търговците на оръжие. Винаги трябва да помним, че гражданският контрол над армията е от особена важност, тъй като злоупотребата с нея е възможна винаги, особено пък при режими, в които властта на един човек е неограничена", заяви за "Данас" писателят Филип Давид, член на Политическия съвет на Гражданския демократичен форум.

Той добавя, че през октомври 1941 година в Шумарице са разстреляни част от предците му по майчина линия. Поради това, смята нашият събеседник, Шумарице не бива да бъде място на действия, свързани с оръжие и военна сила, то трябва да остане място на дълбок покой и съчувствие, и това трябва да се уважава.

Относно датата, избрана за демонстрацията на военна сила в Крагуевац - държавният празник, възпоменаващ Косовската битка от 28 юни 1389 година, Филип Давид посочва, че празнуването на някои исторически дати от по-далечното и по-близко минало все повече се поставя в служба на политическата демагогия и злободневната политика, и все по-малко носи белезите на истински пиетет и уважение към историческата истина.

"Естествено, това има връзка и с решаването на косовския въпрос. Все по-честите военни учения изпращат послание, което вероятно цели да сплашва и предупреждава. Но би било също толкова налудничаво да се мисли, че "косовският въпрос" може се реши с военна сила. В нашите условия всяка милитаризация на обществото е много опасна, независимо от това какви послания се отправят. Особено опасно е, когато се правят прикрити или открити намеци към така наречените "вътрешни врагове", тоест всички, които критикуват властта и разобличават злоупотребите й", посочи Филип Давид за "Данас".

Социологът Дарио Хайрич сподели пред "Данас", че военни учения се провеждат навсякъде по света, но обикновено те имат за цел подобряването на готовността на армията за изпълнението на определени задачи. Това, което не се прави по света обаче, е непрекъснатата злоупотреба на армията за маркетингови цели и за изграждането на култ към ръководителя.

Затова и тазгодишният ден на откритите врати в Крагуевац беше набързо издигнат на много високо ниво, с цел да се използва като фонов спектакъл за посещението на държавния глава.

"Една част от гражданите реагират положително на демонстрацията на военна сила, защото това е заявка за силата на държавата, особено в несигурни времена. Армията обаче вече е показала, че може да провежда дни на открити врати и без участието на държавното ръководство, а като се има предвид политическата криза в Черна гора, би могла да проведе ученията си и малко по-далече от сръбско-черногорската граница. Също така, с оглед на неотдавнашната история на нашия регион, артилерийските демонстрации в етнически смесени общности не са препоръчителна практика. Но тъй като и армията, както и много други институции, е сведена до ролята на обслужваща управляващата партия, ако трябва да съм искрен, не очаквам нещо по-добро", заяви в заключение нашият събеседник.

Подобни статии

 • Здравият консерватизъм и търсенето на политическа традиция

  Здравият консерватизъм и търсенето на политическа традиция

  В словото си от 21 октомври Владимир Путин представи цялостна концепция за политически курс, наричан от него ту "здрав", ту "разумен", ту "умерен" консерватизъм. В многобройни реплики и речи лидерът на Русия се е връщал и по-рано към темата за консерватизма, а пред Валдайския клуб той очерта система от аргументи защо страната трябва да следва именно тази стратегия.

  40
 • Десет години след смъртта на Кадафи Либия все още не е постигнала стабилност

  Десет години след смъртта на Кадафи Либия все още не е постигнала стабилност

  Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание, хвърлило Либия в непреодолим хаос, страната се мъчи да приключи прехода си към демокрация, но има опасност разногласия между съперничещи лагери да провалят президентските избори през декември.

  110
 • Кремъл готви репетиция на локдауна

  Кремъл готви репетиция на локдауна

  "Девалвация няма да има. Заявявам го ясно и твърдо", обеща Борис Елцин през август 1998 г. След три дни Русия обяви дефолт. "Аз съм против това да се вдига пенсионната възраст. Докато съм президент, такова решение няма да бъде взето", каза Владимир Путин. И гръмна пенсионната реформа. "Втори локдаун няма да има", уверява правителството и се готви да го репетира, обявявайки неработна седмица.

  159