Асен Василев: Второто тримесечие на тази година отчетохме ръст от почти 10%, това е безпрецедентно

Снимка: БГНЕС Асен Василев

Второто тримесечие на тази година отчетохме ръст от почти 10%, което е почти безпрецедентно от кризата от 2007-2008 година. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на отчета на служебното правителство.

По думите му това е заслуга на гражданите и на бизнеса, като така се заделят средства, без да се натоварва бюджетът с дълг, а и същевременно като се намалява дефицитът. "Така сме в една безпрецедентна ситуация - хем вълкът е сит, хем агнето цяло", каза Василев. Той напомни, че при встъпването си в длъжност служебното правителство открива, че антикризисните мерки не са обезпечени до края на годината. С актуализацията на бюджета обаче се осигурява необходимият ресурс, за да може те да продължат да действат. "Вече спокойно можем до края на годината да уверим всички граждани, фирми и здравни работници, че средствата за тях са налични и бюджетирани, и няма да се правят импровизации, за да се търсят от разни пера", увери Василев. "Спокойно можем да фокусираме контрола върху фирмите, които имат големи обществени поръчки, съответно обороти, тази промяна донесе до 2 ефекта - започнаха да се събират повече пари в хазната и също така, бизнесът и хората започнаха да работят по-спокойно", смята Василев, който напомни, че до края на годината в хазната ще влязат допълнителни 2 млрд. лв.

Подобни статии

 • МВФ призова Салвадор да се откаже от биткойна

  МВФ призова Салвадор да се откаже от биткойна

  Международният валутен фонд (МВФ) призова Салвадор да отмени приетото през 2021 г. правителствено решение, с което страна прие биткойна за официална валута наравно с американския долар, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като цитираха документ на МВФ.

  81
 • БТПП принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, но с някои възражения

  БТПП принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, но с някои възражения

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година, съгласно изложените политики и мотиви, но възразява срещу отделни негови елементи, се посочва в становище на председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов. Становището е адресирано до министъра на финансите и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Асен Василев.

  103
 • „УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

  „УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

  От началото на февруари още една търговска банка започва работа по гаранционната програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес, засегнат от мерките срещу пандемията. УниКредит Булбанк се присъединява към банките-партньори на ББР, които отпускат финансиране по обновените условия на Програма „Възстановяване“ – БАКБ, Алианц Банк България, Юробанк България, ПИБ, Банка ДСК, ОББ и Инвестбанк. Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка е удължен до 30.06.2022 г.

   

  84