Атанас Атанасов: Христо Иванов може да бъде номиниран за следващ министър-председател на България

Съпредседателят на "Демократична България": Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени

Снимка: БГНЕС Атанас Атанасов, който преди няколко седмици посочи, че Ива Митева имала качества за премиер, днес каза същото и за Христо Иванов

"В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят", похвали се пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Атанасов се впусна в размишления, че в този парламент "Има такъв народ" имали възможност за съставяне на правителство, но той останал с впечатление, че не искат, докато БСП пък показали, че не могат.

"Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени! Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление минаваме през този етап от време", смята Атанасов. "Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България", заяви Атанасов, който само преди няколко седмици твърдеше абсолютно същото за Ива Митева от "Има такъв народ".

"30 години практически в парламента винаги имаше един голям. Сега минаваме в ново състояние - в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция", това заяви от своя страна другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

"Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Затова аз мисля, че колкото и да изглеждат тези месеци хаотични, всъщност под този хаос се крие един много позитивен тренд, който означава, че ние като общество и политици трябва да се научим да водим диалог, да се научим да следваме ясни цели, да ги налагаме да ги договаряме като такива и "Демократична България" показва това. Ние показваме много ясна последователност, диалогичност, способност да си отстояваме каузите", обясни Иванов.

Той коментира и евентуалната поява на нов политически проект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков: "Ние нямаме никакви причини нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично. Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем и този разговор с тях, затова да намерим онази формула, която да намери максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство".

Атанас Атанасов коментира въпроса дали зад такъв бъдеш политически проект би могло да стои фигурата на държавния глава Румен Радев. "Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър - гледаме в една посока", обясни ген. Атанасов.

Подобни статии