Атанас Пеканов: Бъдещето на въглищните региони ще се дискутира с партиите

Бъдещето на въглищните региони ще бъде дискутирано с политическите партии какъв според тях е правилният подход. "Това е един от трудните въпроси с изключително дългосрочни последици за някои региони в България и решенията е редно да бъдат взети от демократично избрани представители, за да има приемственост", каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет по повод публикуваната за обществено обсъждане на сайта www.nextgeneration.bg преди два дни обновена версия на плана.

В ревизираната версия на плана отпада проектът за модернизиране на Напоителни системи, добави Пеканов. Според него проблемът с този проект е, че във формата, в която е бил заложен, той не е отговарял на изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост - да се докаже, че всеки един проект няма да навреди на околната среда. Тази работа не е била свършена преди и за толкова кратък период от време също не може да се свърши, защото трябва да се направи оценка на въздействието. Към момента такава оценка би забавила този план с месеци. Затова към текущата версия на плана този проект е изваден. Като компенсация е предложен един фонд за модернизация на селското стопанство.
Ресурсите за София са намалени, добави вицепремиерът. Пеканов уточни, че е имало два проекта, които са били на стойност около 560 млн. лева. Сега са намалени на около 360 млн. лева. По отношение на проекта за метрото, той се запазва, защото кметът Йорданка Фандъкова е информирала служебното правителство, че дори най-малкото намаляване на ресурси по този проект, би заплашило неговото изпълнение. Затова намалението отива по другия проект, който е бил фокусиран върху София - за модернизиране на ВиК системите.
Има два нови проекта в бизнес средата - за наблюдаване на рисковете, и проект за киберсигурността. Има и много важни реформи в сферата за бизнес средата, допълни вицепремиерът.
В компонента "социално включване" са заложени два нови проекта. Много важна реформа е за индексирането на гарантиран минимален доход.
В сферата на здравеопазването има нови проекти и доста сериозна промяна в съществуващите. Пеканов обясни, че са намалени средствата, които са били планирани за саниране на болници и те са насочени към закупуването на нова и модерна апаратура за болниците. Освен това проектът за медицинска помощ по въздух е включен в новата версия на плана.
Други реформи са създаването на Комисия за енергиен преход за стимулирането на производството на електроенергия от ВЕИ, допълни още Пеканов.
Вицепремиерът изтъкна, че е много важна приемствеността. Затова той апелира към политическите партии да се обсъдят двете горещи теми - едната в сферата на енергетиката, другата е за върховенството на закона.

Подобни статии