Атанас Пеканов: Предприятията в България се затрудняват да се възползват от възможностите на онлайн търговията

Служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза по време на международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус", че предприятията в България се затрудняват да се възползват от възможностите на онлайн търговията. Пеканов посочи, че само пет процента от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия. За сравнение в Европейския съюз онлайн търговията на този вид предприятия е средно 18 процента. Освен това само три процента от българските малки и средни предприятия извършват онлайн трансгранични продажби.

Атанас Пеканов добави, че в най-кратък срок - в рамките на служебния кабинет, е мислено какво може да се подобри в този аспект. Служебното правителство се е опитало да подобри проектите и възможностите за нови реформи по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост.
Според служебния вицепремиер е важно да се наблегне на устойчивостта в дългосрочен план. Той счита, че през 21 век голяма част от рисковете ще бъдат дигиталните - в сферата на киберсигурността, и в този смисъл са много важни инвестициите, които са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Подобни статии