Атанас Пеканов: Пътят към "зелено" бъдеще е невъзможен без широк обществен консенсус

"Извънредната ситуация с климата изисква общи политики и високо ниво на координация между страните, защото никой не може да разреши тези проблеми сам", е заявил служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на работна среща в рамките на Съвета на министерско ниво на страните от ОИСР в Париж, съобщиха от кабинета на вицепремиера.

България за пръв път е представена присъствено на такъв форум, включително от външния министър Светлан Стоев и от финансовия министър Валери Белчев. "Това беше важен знак, че страната ни може да бъде достойно представена на международната сцена", е коментирал Пеканов.
В рамките на посещението вицепремиерът е участвал в пленарните сесии, направил е изказвания в две работни групи и е провел срещи с държавния секретар по европейските въпроси на Франция - Клеман Бон, с главния икономист на ОИСР - Лоранс Буун, с новия главен секретар на организацията - Матиас Корман, с британския държавен министър Аманда Милинг и с европейския комисар по търговията Валдис Домбровскис, се посочва в съобщението.
"Пандемията ни донесе много нови предизвикателства, но и възможност да трансформираме икономиките си", е заявил Пеканов в рамките на дискусия за Зеления преход, водена от специалния пратеник за климата на президента на САЩ - Джон Кери. Но за да се движим напред по пътя към въглеродна неутралност, е подчертал Пеканов, е важно всеки гражданин да бъде приобщен към този процес: "Преходите често са трудни и гражданите с право имат своите притеснения. Те имат нужда да знаят, че преходът ще бъде справедлив. Затова решаващата част за успешния път към зелено бъдеще включва постигане на широк обществен консенсус, който да гарантира, че ще бъдат взети нужните мерки за посрещане на рисковете - за работните места, както и за специфичните региони".
Устойчивият растеж не е възможен без равни възможности за всеки да развие и реализира своя потенциал, е изтъкнал Пеканов в рамките на втората работна среща, водена от Сесилия Рауз, председател на Икономическия съвет към президента Джо Байдън. Вицепремиерът е подчертал, че това не е просто пожелание, а в последните години е документирано научно в рамките на мащабна промяна в икономическата наука и политика, и е добавил: "Икономическият растеж трябва да помага на всички, да повдига всички малки лодки, а не само луксозните яхти".

Подобни статии

 • Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта облачността от северозапад ще се увеличи и в Западна България, както и в отделни североизточни райони ще има валежи предимно от сняг. През деня в по-голямата част от Южна България ще превалява сняг, на места в низините примесен с дъжд. След обяд от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Това сочи прогнозата на Националния инстут по метеорология и хидрология (НИМХ).

  67
 • Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла, откакто се води статистика, причинявайки екстремни метеорологични явления по целия свят и подкрепяйки доказателства за дългосрочното затопляне на земното кълбо, съобщават световните агенции, като се позовават на анализ на американската Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и НАСА.

  115