Атанас Скатов изпуснал кратък прозорец за атака на К2

Кратък прозорец от хубаво време е изпуснал алпинистът Атанас Скатов, който се опитва да изкачи връх К2 при зимни условия. "Бях тръгнал за аклиматизация, но за съжаление в Лагер 2 взех решение да не продължа към върха, понеже не се чувствах достатъчно силен. Всеки сам решава за себе си как се чувства", сподели Скатов пред Нова тв.

Той коментира и трагедията с испанския алпиниск Серджи Мингота, който загина при слизане към Базов лагер и разкри за избухнал пожар. Запалила се е палатката за хранене, а огънят е обхванал и панталоните на човек от групата.

"За съжаление загубихме много добър приятел. Невероятен алпинист и човек. Той беше с най-голям опит сред нас. Изкачвал е К2 и при летни условия, както и много други върхове. Никой не знае какво точно е станало. Факт е, че е паднал надолу около 600 метра. Много е тъжна цялата ситуация. Някои колеги даже се чудят дали да продължават или да си тръгват. Много неща се насъбраха. Нашата палатка за храна се запали вечерта. В такива моменти човек се замисля", сподели Атанас Скатов след като доброто настроение от испорическото изкачване на К2 от група шерпи бе помрачено от трагедията.

Подобни статии