Атанас Стаменов представя "Опит за хвърчене" в три части

Атанас Стаменов представя експозиция, разделена на три части. Проектът, наречен "Опит за хвърчене", ще бъде представен от 10 ноември до 3 декември, съобщават от галерия "София прес", домакин на събитието.

В първата част са включени експресивни пейзажи, работени в класически техники. Втората част е от акварелни творби, от реалистични пейзажи до абстрактkи композиции, които често са на границата с фигуративното. Третата част включва принтове, част от които запечатват фази от процеса на негови картини, които вече не съществуват. Други от тях улавят неговото усещане от духа на Испания.

"На фона на далечните синкави загадъчни възвишения, на залязващото небе с непрестанно променящите се по цвят и форма облаци, силно почувствах "нещо друго". Бях поразен от странния пейзаж със силуетите на самотните палми и сгради из здрачните полета, движещият се небосвод на Испания. Непознати усещания. Мисля, че оттогава внасям в картините си някакъв странен, мистичен "тамошен" дух. Почти не съм рисувал "конкретна Испания", казва Стаменов.

Атанас Стаменов е роден в София през 1949 г. През 1964 започва да учи в Teхникум керамика и стъкло. Следва дизайн на порцелан и стъкло в Националната художествена академия. От 1971 г. работи в областта на графичния дизайн, керамиката и живописта. В средата на 70-те години е проектант на дизайн за търговски витрини, където реализира художествени решения за витрини на магазини в столицата София, с някои от които печели награди.

През 1977-1984 г. е художник на Централния студентски дом на културата, София, където реализира около 350 голямоформатни рекламни киноплакати за фасадата, емблематични художествени постери за 11-те национални студентски състави и техните спектакли. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници. През 1980-1995 г. е сътрудник на Българската национална филмотека, "Дом на киното" и кино "Одеон".

От 70-те години до днес художникът се занимава с фигуративна и абстрактна живопис, участва в общи национални и международни

Подобни статии