Audi показа бъдещето си

Skysphere concept идва с 632 електрически кончета и пробег от 500 км

Снимка: Audi

Audi представи електрически задвижван открит автомобил с две врати, чиито линии показват как ще изглежда дизайнът на бъдещето на марката.

Впечатляващият роудстър skysphere concept е първият представител на цяло семейство от концептуални модели на Audi и бе разкрит на 13 август в Пебъл Бийч, Калифорния.

Със студията марката показва една нова дефиниция на лукса. Тук вече не става дума само за шофиране. Концептуалният автомобил е разработен с ясната цел да доставя на своите пасажери завладяващи и висококачествени изживявания.

Свобода

За да осигури максимална свобода на своите пасажери, Audi skysphere concept е направен с идеята да създава две основни изживявания при шофиране – релаксиращо „гранд турър“ и спортно изживяване. За целта на помощ идва един особено впечатляващ технологичен детайл – променливото междуосие. Електрически мотори и сложна механична система за разместване на каросерийните елементи – забележителната конструкция на каросерията на този автомобил позволява междуосието и общата дължина да варират с до 250 милиметра. Едновременно с това клиренсът може да варира с 10 милиметра – което е плюс за комфорта или съответно за динамиката на пътя.

С едно докосване водачът може да използва дадената му свобода и да избира желаното изживяване при пътуване. С редуцирано междуосие дългият 4,94 метра електрически роудстър в така наречения Sports режим позволява на водача да шофира сам – а системата за управление на задните колела осигурява изключителна управляемост, независимо от големите външни размери. Дългият 5,19 метра автомобил от типа GT разполага и с автоматизиран Grand Touring режим, в който автомобилът се управлява автономно. В този режим пасажерите могат да се наслаждават на небето и гледката по пътя, на максимално пространство за краката, както и на услугите, предоставяни от цялостната дигитална екосистема.

 

Без волан

Воланът и педалите могат да се изместват и скриват в невидима зона. Така усещането за простор разкрива нови хоризонти пред това, което сме свикнали да получаваме от един спортен кабриолет. Audi skysphere през цялото време внимателно следи пътната ситуация и трафика и със своята сложна система от сензори неусетно и сигурно отвежда пасажерите до целта.

Интериорната концепция ни представя един нов прочит на разбирането за лукс, а дигитализираната екосистема предоставя на пътниците невиждана досега свобода, както и изцяло нов свят от изживявания. Услугите на Audi, както и интегрирането на редица външни услуги създават още нови възможности. Изживяванията по време на пътуване могат да бъдат споделяни и с приятели в социалните мрежи с помощта на записи от интериора и пространството около автомобила. Помислено е и за всекидневните задачи, които по един или друг начин са свързани с шофирането. Например, докато се придвижва автономно, Audi skysphere concept дава на пасажерите актуална информация за крайната цел на пътуването и сам се грижи за намирането на място за паркиране или зареждане.

Мощност

За задвижването на Audi skysphere отговаря електромотор, който е разположен на задния мост, към чиито колела предава и тягата си. 465 киловата мощност (632 к.с.) и 750 нютонметра максимален въртящ момент се справят като на шега с теглото от 1800 килограма. Разпределението на теглото при роудстъра е много благоприятно – 60 процента от масата се падат на задвижващия заден мост, което осигурява отлично сцепление и при необходимост  възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 4 секунди.

Основната част от акумулаторните клетки на Audi skysphere е разположена зад пътническата кабина – това решение се отразява много добре както на центъра на тежестта, така и на динамиката при шофиране. Други модули пък са разположени между седалките в централния тунел на интериора на skysphere – което също допринася за динамичното пътно поведение. Капацитетът на батерията ще бъде минимум 80 квтч – което специално в икономичен GT режим се очаква да осигури пробег от минимум 500 километра по WLTP.

 

 

  • Тагове:
  • Audi

Подобни статии