Австралийски учен говори на жаби и се страхува от мълчанието им

Снимка: Interaksyon Седемдесетгодишният природозащитник и професор по биология в Австралийският университет в Нюкасъл, щата Нов Южен Уелс, Майкъл Махони

Газейки през огряно от лунна светлина езерце на източното крайбрежие на Австралия и говорейки на жабите, Майкъл Махони отново се чувства като дете, предаде Ройтерс.

Седемдесетгодишният природозащитник и професор по биология в Австралийският университет в Нюкасъл, щата Нов Южен Уелс, е усвоил имитирането и разбирането на крякането и други жабешки звуци.

"Понякога забравяш, че трябва да работиш, защото просто искаш да се разговориш с жабите и да се позабавляваш", споделя Махони.

Ученият е очарован всеки път, когато те му отвръщат, но се опасява, че рискът жабите да замлъкнат става все по-голям.

В Австралия има около 240 вида жаби, но около 30 процента от тях са застрашени от климатичните промени, замърсяването на водата, загубата на местообитания, гъбични инфекции, като това са само част от заплахите, които ги грозят.

В глобален аспект жабите са най-застрашените сред всички гръбначни, казва Махони, който е описал 15 нови вида, но е бил и свидетел на изчезването на други.

"Вероятно един от най-тъжните моменти в кариерата ми беше, когато като млад открих жаба. В рамките само на две години след откриването й тя изчезна. Така съвсем рано разбрах колко уязвими са някои от нашите жаби и че трябва да се огледаме наоколо и да разберем какво не е наред", разказва ученият.

Освен че работи за опазването на хабитатите на земноводните в Австралия, Майкъл Махони е помогнал и за разработването на метод за криосъхранение, чрез който жаби на ръба на изчезването да бъдат връщани чрез запазен генетичен материал.

Страстта си за опазването на земноводните и умението да разговарят с тях Махони е предал и на свои студенти, един от които кръщава на негово име новооткрит вид жаба през 2016 г.

Подобни статии