Австрия разхлабва мерките срещу КОВИД-19 от 1 юли

На пресконференция тази сутрин австрийското правителство обяви поредното разхлабване на мерките срещу КОВИД-19.

Както изтъкна федералният канцлер Себастиан Курц, това става възможно поради намаления брой новозаразени и на масовата имунизация на австрийското население. Очаква се през юли пет милиона души да са получили първа доза от ваксината.
Достъп до всички мероприятия на спортния и културния живот, както и до всякакви заведения и масови частни мероприятия ще имат хората с отрицателен тест, с документ за прекаран КОВИД-19 и ваксинираните.
От 1 юли отварят нощните заведения в страната, тъй като се премахва вечерният час. Разрешени са сватбите и големи тържества, отпада изискването за дистанция от 1 метър в заведенията за хранене, както и задължителната регистрация. Първоначално клубовете и дискотеките имат право да ползват 75 процента от капацитета, като ограничението е в сила до 22 юли. Големите тържества над 100 човека трябва да бъдат регистрирани предварително, а над 500 човека - да се провеждат след получаване на съответно разрешение.
Многолюдните обществени мероприятия са разрешени без ограничения в капацитета, разрешени са и концерти и мероприятия с правостоящи. Премахва се задължението да се носи маска при спортни и културни мероприятия.
Премахва се тестването на деца до 12-годишна възраст, в търговията маската от типа ФФП2 се заменя с обикновена маска. Задължително остава носенето на маски от типа ФФП2 в болниците и заведенията за гледане на възрастни хора и хора с увреждания.
Правителството обяви, че от 22 юли ще бъде обявено ново разхлабване на мерките.

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  90
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  140