Австрийската полиция ще следи по-строго за спазването на ограничителните мерки срещу коронавируса

В Австрия униформените и цивилните служители на реда от утре ще проверяват спазването на ограниченията срещу коронавируса в магазини, заведения за хранене и туристически забележителности, предаде ДПА.

Вътрешният министър Герхард Карнер днес заяви, че операцията е насочена срещу тези, които постоянно пренебрегват ограниченията.
Това се отнася до бизнеси, които не правят сериозни проверки, както и до неваксинирани хора, които имат право да влизат само в магазини за стоки от първа необходимост.
Ограниченията за неваксинирани бяха наложени от средата на ноември и оттогава насам са направени 1,6 милиона проверки и са открити 12 хиляди нарушения, каза Карнер.
Всички дейности, извършени от полицията, от контрол на трафика, до преследтване на престъпници, също са включвали и проверка на спазването на антиковидните правила, допълни министърът.
Същевременно на границата са били спрени 5100 души, добави той, визирайки спиране на хора, които не са били в съотвествие с антиковидните мерки, въведени от властите на страната.
През февруари Австрия ще въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус.
Същевременно силно заразният вариант Омикрон се разпространява бързо и днес беше съобщено за 11 хиляди нови инфекции в страната.

Подобни статии