Авторът на най-високата статуя в света направи паметник на Ганди за Варна

Паметник на Махатма Ганди с едно от посланията му „Няма път към мира, мирът е пътят“, вече е част от Варна. Скулптурата е изработена от бронз и е с височина 1,93 метра.

Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар, създател на най-високата статуя в света, 182-метровата фигура на Сардар Валабхай Пател, който e един от създателите на съвременната индийска република.

Скулптурата на Махатма Ганди е разположена в градинката до Градската художествена галерия, чийто патрон е Борис Георгиев. Той лично е рисувал портрет на Ганди и съпругата му.

„Благодаря за дарението на правителството на Индия и на посланик Пуджа Капур. Чрез този приятелски жест ние показваме пред света специалната връзка на Варна с Индия и Махатма Ганди чрез големия творец, роден във Варна - Борис Георгиев“, заяви при откриването кметът Иван Портних.

Борис Георгиев се е запознал с Махатма Ганди на кораб и двамата са завързали приятелство. Българинът е единственият художник в света, на който Ганди е разрешил да го нарисува. Под портрета Ганди написал: „В нозете на Бога, в сърцето на бедните“.

В словото си посланик Пуджа Капур заяви, че откриването на паметника във Варна бележи тържественото завършване на честванията в България на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди.

Подобни статии