Азиатските животни страдат най-много от замърсяването с пластмаса

Азиатските сухоземни и сладководни видове са "сред най-уязвимите" за пластмасово замърсяване, предаде ДПА, позовавайки се на нов доклад на ООН.

Според организацията докладът е първият по рода си, който изучава как този вид замърсяване засяга мигриращите животни.
От Секретариата на ООН за Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) са проучили бедственото положение на животните, обитаващи басейните на реките Меконг и Ганг, откъдето всяка година около 200 000 тона пластмасови отпадъци попадат в Индийския и Тихия океан.
Проучването показва, че сладководни бозайници като речни делфини и дюгони са "особено застрашени" от удавяне след заплитане в боклук, например изхвърлени риболовни принадлежности, или след поглъщане на пластмаса.
Птици и по-малки бозайници по протежението на двете реки са намирани заплетени във въжета и риболовни мрежи.
Речните делфини от Ганг и Иравади, които в миналото са били срещани в целия регион, са обявени за "застрашени" от Международния съюз за опазване на природата (IUCN).
Риск грози и Азиатските слонове, след като животни от вида са виждани да "да пресяват сметища и да поглъщат пластмаса" в Шри Ланка и Тайланд.
Мигриращи птици като орли рибари са наблюдавани да правят гнезда от пластмаса, използвайки риболовни корди и отпадъци от корабоплаването, което често води до заплитане на пиленцата им", докато албатроси не "могат да различават плаващите пластмасови предмети от плячката си", предупреждават от CMS.
Миналия месец списание "Сайънс" публикува изследване на европейските университети, които отправиха предупреждение за "необратимо" замърсяване с пластмаса, преди евентуално удвояване през следващото десетилетие на около 45 милиона тона пластмасови отпадъци, изхвърляни в световен мащаб всяка година.

Подобни статии