БАН с уникален проект: Отглеждат космически зеленчуци с бг микроби

Проф. Найденски: Хората в екстремни условия се нуждаят от здрава среда

Микроби, които разграждат целулоза могат да се използват в космическите оранжерии. Иновацията е част от уникален проект на БАН. Българските учени работят по микробиологично разграждане на отпадъци от целулоза. Христо Найденски, ръководител на департамент в Института по микробиология разкри подробности по време на Седмата международна конференция "Екологично инженерство и опазване на околната среда" с младежка сесия и летен университет "Мелисса", която се състоя край Варна.

Проектът, от който част са и учените на БАН, е международен, а целта му е да бъдат създадени системи за поддържане на живота в екстремни условия - при космически полети или в подводници с дълъг престой под вода, обясни Найденски, цитиран от БТА. По думите му в тези случаи хората живеят в ограничено пространство и е нужно да имат здрава среда - нормална вода, храна, въздух.  Този тип отпадъци се генерират в огромни количества - тоалетни кърпички, хигиенни материали и т.н., обясни Найденски. По думите му, особено в затворени пространства, те се натрупват много бързо, а няма как да бъдат изхвърляни. Затова целта на учените е отпадъците да бъдат разградени, а получените субстанции да се използват за други цели. Всъщност разработката на българските учени вече е в доста напреднал стадий, обясни Найденски. По думите му са създадени микробни съобщества, които разграждат целулозата до въглеродни съединения. При процеса се отделят и различни газове. Вече сме установили микробите, които се справят с тази задача, само че в наземни условия, обясни Найденски. По думите му сега трябва да бъде установено колко време ще преживяват и как ще "работят" в открития Космос.  Когато микробите разграждат целулозата, чрез хидропонни системи, тя изтича под формата на течна маса, обясни Найденски. Получената субстанция може да се ползва в космическите оранжерии за отглеждането на пресни зеленчуци. Учените вече разполагат с прототипи на такава оранжерия, която също е българска разработка. Всъщност, благодарение на микробите, се получава затворен цикъл като при различните процеси се отделя и чиста вода. Чрез техните съобщества могат да се разграждат и ползват и остатъците от растенията в оранжериите, каза още Найденски.

Ученият допълни, че се разработват и микробни горивни клетки, при чиято жизнена дейност се извършват електрохимични процеси, които създават ток. Освен това, те се подхранват сами. Тези разработки могат да се ползват както в космически, така и в наземни условия, защото на Земята също се генерират огромни количества отпадъци и проблемът с разграждането на целулозата стои пред човечеството, допълни ученият. Според него реализацията на проекти от такъв характер биха подпомогнали реалното изграждане на т.нар. кръгова икономика - от отпадни продукти да се създават нови, които да се ползват или продават на пазара. 

Подобни статии