Банка ДСК и ПИБ започват да работят по новите условия на "Програмата за възстановяване" на ББР

Още две банки - "Банка ДСК" и "Първа инвестиционна банка", започват да работят по обновената гаранционна програма на Българската бака за развитие /ББР/ в подкрепа на фирмите, засегнати от пандемията от COVID-19, съобщиха от ББР.

Предвиждат се кратки срокове на одобрение на заемите - до 5 работни дни след подаването на документи в търговските банки, и време за усвояване на средствата до 10 работни дни.
Банка ДСК вече е започнала прием на документи, а ПИБ започва на 8 ноември. Освен тях, партньори по "Програмата за възстановяване" са БАКБ, Алианц Банк, Пощенска банка. Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка изтича на 20 декември 2021 г. Заемите са достъпни за компании от всички сектори на икономиката. Те са с таван от 3 милиона лева, със срок на погасяване до седем години и с възможност за ползване на гратисен период за плащане по главница и лихва до 36 месеца.
Условието е кандидатите да са микро-, малки, средни фирми или "малки компании със средна пазарна капитализация". Те трябва да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в България, да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията и да имат поне три завършени финансови отчета с отчетени приходи от продажби, както и счетоводна печалба за поне една от последните три години.
ББР ще покрива до 80 на сто от главницата на кредита при посочените в програмата условия, а като обезпечение се изискват лични гаранции от действителните собственици на фирмите или от свързани лица, както и, ако е приложимо, залози на вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите, Закона за особените залози и чрез договор за финансово обезпечение, съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение.
Новите условия са част от "Програмата за възстановяване", разработена от Министерствата на икономиката и на финансите за преодоляване на последствията от COVID-19.

Подобни статии

 • Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана ясно от публикуваните в началото на годината нови тарифи за ползването на банкови услуги, съобщава Нова телевизия. Поскъпнало е и обслужването на гише.

  65
 • Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка бе отличена с две престижни международни награди от конкурса World Finance Digital Banking Awards 2021 на авторитетното списание World Finance, съобщиха от финансовата институция. Призовете са в категориите „Най-добра дигитална банка“ (Best Consumer Digital Banks, Bulgaria) и „Най-добро приложение за мобилно банкиране“ (Best Mobile Banking Apps, Bulgaria) за потребителите в България, които финансовата институция печели за втора поредна година и още веднъж затвърждават изключителните ѝ постижения в областта на дигиталните банкови услуги.

  68
 • Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  С 21 процента на годишна база са се увеличили клиентите на "Пощенска банка", които са извършили онлайн транзакции през 2021 г. Това включва физически и юридически лица, съобщиха от финансовата институция. Общата сума на направените преводи през интернет банкирането нараства с 39 процента спрямо 2020 г., съобщиха от банката.

  134