Банско пръв от ски курортите в Европа откри сезона

Банско е първият ски курорт в Европа, който откри сезона тази година. Това съобщи Иван Обрейков, маркетинг директорът на “Юлен”, пред БГНЕС. Общо седем писти работят и има достатъчно сняг за практикуване на зимни спортове.

В първия ден от старта на сезона туристите не са много, но трябва да се има предвид, че е делничен ден“, коментира Обрейков пред „Телеграф“. Той посочи, че не очаква силен сезон, но се надява, че туристите ще са достатъчно, за да не се реализират загуби. Прогнозите са да дойдат повече туристи за празниците в курорта заради облекчаване на ограничителните мерки за ресторантите в хотелите, които все пак ще работят, но с вечерен час.

Цените на лифт картите са като миналата година, като има намаление само за сезонните с 200 лева, ако бъде закупена до края на декември тази година, коментира още той. В момента дневната карта за ползване на лифта за възрастен е 70 лева, колкото беше и миналата година.

Обрейков заяви, че носенето на маски е задължително в закритите помещения, както и при ползване на лифта. Има хора, които следят за спазване на правилата за движение, както и за това дали туристите имат предпазни средства. Нарушителите, които не спазват изискването за маска, ще бъдат санкционирани с 300 лева. Заради епидемичната обстановка тази година не са планирани събития в курорта.

В ски зоната и в града са въведени изключителни мерки за сигурност и безопасност, коментира кметът на Банско Иван Кадев пред БНР. По думите му градът не е онова, което сме свикнали да виждаме в средата на декември, но сезонът все пак трябва да започне, макар тази година световните звезди на белите спортове да не присъстват, а да се открива само от любителите на планината.

"В началната част на ски зоната е направена организация за придвижване на скиорите в еднопосочни коридори и със съответните отстояния. Редуциран е броят на туристите, ползващи кабинковата въжена линия. Дезинфекцията на кабините се извършва автоматично по три пъти на ден", посочи още той, като допълни, че пътят, който свързва града с Шилигарника, ще бъде затварян, ако има струпване на автомобили във високата част на планината.

В събота се очаква да бъде открит сезонът и в Пампорово, а в Боровец това може да стане около Коледа.

Подобни статии