Баща и син художници сътвориха монументално пано „Антична Загора“

Баща и син-художници Светлин и Данко Стоеви за 30 дни сътвориха уникално пано „Антична Загора“ в едно от фоайетата на старозагорския Тракийски университет“

Монументално пано с размери от близо 36 кв м под наслов „Антична Загора“ сътвориха в едно от фоайетата на старозагорския Тракийски университет художници баща и син Светлин и Динко Стоеви. Произведението на изкуството е създадено на базата на спечелен конкурс, финансиран от национален фонд „Култура“ с подкрепата на Ротари клуб – Берое в Стара Загора. При изработката на творбата е използвана смесена техника на основата на добре познатата технология мокро фреско. Представени са няколко от най-емблематичните за антична Стара Загора артефакти, намерени при разкопки през последните 6-7 десетилетия в града и околностите.

Светлин Стоев е сред най-известните в България художници – анималисти, почти три десетилетия той работи за запазването на българското каракачанско куче като сам и в момента отглежда две дузини представители на тази автохтонна порода. Синът му Динко Стоев е възпитаник на Великотърновския университет и работи в областта на графиката и модерния дизайн. Двамата за пръв път представиха своя съвместна изложба преди няколко години, на няколко пъти Светлин е работил съвместно с по-малкия си брат Илко Стоев. Светлин Стоев е автор на две белетристични книги, до няколко месеца предстои да излезе третият му сборник, който носи работното заглавие „Вълче лято“. Докато работеше над монументалното пано „Антична Загора“ Стоев подреди своя самостоятелна изложба под наслов „И бди Христос“ в парка при старозагорската митрополия, една от неговите работи от тази експозиция бе дарена в подкрепа на кауза за закупуване на скъпоструващ апарат за диагностициране на болни от рак, като инициативата е на митрополит Киприан.

При откриването на паното ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков сподели:„Благодаря, че избрахте нас. Това, което направихте е уникално и се радвам, че много хора, чрез стенописа, ще се запознаят с богатата история на града ни. Тук, в тази сграда, работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави, тук е и фронт-офисът на кандидатстудентския прием, посещаван и от родители, близки и приятели. Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество е с история и то ще продължи!“.

В съседство с фоайето, където е представена новата творба има още едно монументално пано, то е работа на големия гръцки художник Михалис Гарудис е и рисувано преди близо 50 години, когато са строени първите корпуси на университетския кампус в Града на липите.

„Първите крачки, които направихме за признаване на Каракачанското куче като първата българска порода тръгнаха оттук, от този университет, остана за нас един акт на морално задължение да върнем жеста като изрисуваме този стенопис, който е симбиоза на изкуство и наука. Благодаря на ректора доц. Добри Ярков и на главния секретар доц. Ани Златева, че прегърнаха идеята ни за осъществяване на проекта. Маски, фрески, фигури от античната история на Стара Загора, съчетани в един конгломерат с една доста трудна техника на състаряване показват осемхилядната история на града ни, с която всички се гордеем.“, видимо развълнуван заяви Светлин Стоев и подари на местната Алма Матер бронзова пластика на каракачанец.

Подобни статии