Бащата на Борис Дали аут от Пирин Фолк

Орлин Делибалтов

Бащата на фолкзвездата Борис Дали – Орлин Делибалтов, е дисквалифициран от фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански, обявиха организаторите от Фен тв. Новият скандал се завихри само ден след като бяха обявени и публикувани откъси от песните, участващи в конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа.

„Песента на Орлин Делибалтов - „Рожба на Пирин“ (музика, текст и аранжимент: Орлин Делиблатов) отпада от Конкурса за нова авторска песен, след като стана ясно, че същата не отговаря на условията на Правилника на фестивала „Пирин Фолк“. Установено е, че произведението не изпълнява изискването за нова авторска песен, а музиката и текстът са заимствани от вече съществуващо произведение на друг автор“, обявиха във фейсбук страницата на музикалния форум. „Мой соколе“ на корифея на македонския фолклор Димитър Янев е оригиналната песен, от която Делибалтов е взел идеи за своята, научи „Телеграф“. Тя е включена в една от авторските грамофонни плочи на самобитния музикант „Гласове от Пирин“, издадена още през 1978 г. от „Балкантон“. Музиката е дело на Димитър Янев, текстът на Усин Керим, а изпълнението е на Венера Маеркова и Димитър Коларов. През 2013 г. Димитър Янев си отиде на 85-годишна възраст, като няколко години по-рано участва на „Пирин Фолк“ със свои нови композиции, представени от млади изпълнители. Сред златните му хитове са „Имала майка едно ми чедо Никола“, „Алени звезди“, „Стар мерак“ и много други.

Въпреки кратките срокове в предстоящия конкурс ще бъде включен нов участник – победителката от фестивала през 2018 г. Цвети Веселинова. Тя ще представи песента на Светослав Лобошки по текст на Христина Димова „Пусти ергенлък“. Със същия екип преди 3 г. оперната певица спечели цели 5 статуетки и направи прецедент в историята на „Пирин Фолк“, като със „Сърце на место“ спечели първата награда и в двата конкурса – и за песен, и за изпълнение.

Преди да обявят официалната селекция, организаторите на фестивала също се сблъскаха с подобен проблем. Оказа се, че 4 от подадените песни вече са били публикувани в YouTube и излъчени в тв ефира през 2019 и 2020 г., което е нарушение на чл. 7, точка В от правилника. Затова те бяха извадени от списъка и на тяхно място бяха включени резерви.

Подобни статии