Бащата на яйцето (СНИМКИ)

След дълго странстване някои от приказните украшения на Фаберже се връщат обратно у дома

Снимка: i.redd.it „Коронационно яйце” (The Coronation Egg), подарено на Александра Фьодоровна през 1897 от Николай II. С емайл в тъмнозлатист цвят и украсено с решетка от императорски орли в центъра с диамант.

Яйцата на Фаберже са сред най-скъпите бижутерийни изделия в света. Те привличат погледа като магнит с царствената си осанка и сияние. Всяко от тях е нашепваща история и вълшебство. Добре дошли в магичния свят на Фаберже

Първото яйце на Фаберже се излюпва през 1885 г. То е поръчано от руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна.

Яйцата на Фаберже са сред най-скъпите бижутерийни изделия в света. Те привличат погледа като магнит с царствената си осанка и сияние. Всяко от тях е вълшебство. Добре дошли в магическия свят на Фаберже - Бащата на яйцето.

Първото яйце на Фаберже се излюпва през 1885 г. То е поръчано от руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна. След дълго странстване из различни колекции, 1885 Hen Egg се завърна обратно у дома. То беше откупено от близкия до Владимир Путин олигарх Виктор Векселберг. Това се случи през 2004 г., когато в Ню Йорк беше извършена безпрецедентна сделка: бизнесменът плати за уникалната колекция от яйца над 100 милиона долара. Тогава той заяви: „В продължение на десетилетия ни говореха, че „изкуството принадлежи на народа”. Междувременно милиони шедьоври на живописта, скулптури и предмети от ювелирното изкуство напускаха Русия. Много от тях се превърнаха в перли в короната на най-големите музеи по света, следите на други се изгубиха в частни колекции. Никой не беше в състояние да попречи на това и хората се утешаваха, че автентичното изкуство принадлежи на историята и културата на цялото човечество. Но в душата си те чудесно разбираха, че то принадлежи преди всичко на родината си - на земята, където е създавано. Времената, за щастие, се промениха. Днешна Русия вече не разпродава и не разкъсва своето културно наследство. Тя се учи да го цени и пази. Освен това, някои съкровища на руското изкуство, които смятахме за безвъзвратно изгубени, започнаха да се връщат у дома. Преди 10 години дори и не допусках в мислите си, че световно известната колекция от произведения на великия руски бижутер Петер Карл Фаберже, която в продължение на половин век е събирал американският предприемач Малкълм Форбс, ще бъде продавана. Оше по-малко съм си представял, че аз ще бъда купувачът. Но невъзможното стана възможно и 9 императорски великденски яйца се прибраха у дома”.

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Faberge с истинско име Карл Густавович Фаберже) се ражда на 30 май 1846 г. в Санкт Петербург, Русия, в семейството на Густав Фаберже. Баща му е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майка му е датчанката Шарлот. Малкият Карл има шанса да расте в Италия, Франция, Германия и Великобритания. Още през 1842 г. неговият баща основава бижутерска фирма в Санкт-Петербург. Едва на 24 години, Карл оглавява бащината фирма, след като е изучил тънкостите на бижутерското изкуство. Изпод пръстите на Карл Фаберже излизат десетки изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. С майсторлъка си той печели титлата „ювелир на Негово Императорского Величество и ювелир на Императорския Ермитаж”.

Звездният миг на Фаберже идва през 1885 г., когато император Александър III поръчва вече споменатото декоративно великденско яйце за жена си.

Въпросното първо яйце си има история. През XVIII век се правели бижутерийни великденски яйца със скрита кокошчица, в която имало коронка, а в нея - пръстен. Именно такова било и първото яйце на Фаберже, подарено на Мария Фьодоровна, която, също като Карл Фаберже, имала датски корени.

Подаръкът е оценен по достойнство и на бижутерската фирма са поръчани още една дузина великденски яйца. В света има 71 яйца на Фаберже. 54 от тях са били императорски. Александър III превръща това в традиция и за всеки Великден подарява по едно такова бижу на съпругата сиq а след смъртта му традицията е продължена от неговия син Николай II. Той подарява яйца както на своята съпруга Александра Фьодоровна, така и на майка си.

Съществуват и петнайсетина яйца, направени от фирмата Фаберже за частни лица. И ако императорските яйца всеки път са различни, и подготовката за изработването им започва още веднага след празника, така че реализацията отнема близо година, то яйцата за частни лица копират сюжети от императорските.

Цели седем скъпоценни яйца принадлежат на фамилията Келх. Индустриалецът решава да повтори императорския жест и подарява първото великденско бижу на жена си. Традицията е прекъсната, когато за семейството настъпват проблемни времена, включително и от финансово естество. Неимператорски яйца са правени и по поръчка на Феликс Юсупов, представител на знатна фамилия, който по-късно ще стане убиецът на така ценения от Александра Романова Распутин. Такива яйца има също у племенника на Алфред Нобел и херцогиня Марлборо, както и в династията Ротшилд,

Императорските яйца Фаберже имат достатъчно разнообразни сюжети: това може да са яйца-часовник или яйца с различни фигурки и миниатюри вътре в тях. Сред най-скъпите е „Зимното яйце”, направено от планински кристали и с украса от платина и 3000 розови диаманта. През 2002 г. то беше продадено на търг в лондонската аукционна къща Кристис за 9.6 млн. долара. Пет години по-късно руският бизнесмен и колекционер Александър Иванов поправи рекорда, като брои за Ротшилдовото яйце 18.5 милиона долара.

В годините на революцията някои от яйцата на Фаберже са изгубени, но повечето са откарани в Кремъл, където се съхраняват до 1930 г. После започва голямата разпродажба. Много от тях са купени от Арманд Хамър. В колекцията на Форбс попадат 11 императорски и 4 частни яйца.

Днес много от яйцата на Фаберже се намират в различни колекции в САЩ, пет са в Музея на изкуството на Вирджиния, три в Музея на изкуството на Ню Орлиънс, пак три са притежание на британската кралица Елизабет Втора. Швейцарската фондация „Едуард и Морис Сандос”, музеят „Хилууд” във Вашингтон и художествената галерия „Уолтърс” в Балтимор имат по две. Принцът на Монако Рение Трети се любува на едно, яйце има и в Музея на изкуството на Кливланд.

Всяко от яйцата на Фаберже има своя съдба и история. Само едно успява да напусне революционна Русия заедно със своята законна собственичка, императрица Мария Фьодоровна. То е подарък за нея от Николай ІІ, след като е удостоен с наградата „Орден на Свети Георги”. Майката благодари писмено за подаръка на сина си: „Целувам те трижди и ти благодаря с цялото си сърце за милата картичка и прелестното яйце с миниатюри, добрият Фаберже лично ми го достави. Удивително красиво е. Много ми е тъжно да не сме заедно. От душа ти желая, скъпи мой Ники, всичко най-добро, всичко най-светло и успехи във всичко. Горещо любяща те твоя стара Мама”.

Не всички от яйцата са дело на самия Фаберже. Над повечето е работил екип от бижутери към неговата фирма, сред които Август Холстрьом, Хенрик Уигстром, Ерик Колин, Михаил Перхин. Освен автентичните яйца на Фаберже има и многобройни копия, които по изяществото си не отстъпват на оригиналите.

През 1937 г. търговската марка попада в ръцете на Самуел Рубин. През 1989 г. собственик на прочутия бранд стана англо-холандският производител на потребителски стоки Unilever, който превърна Faberge в козметична и парфюмерийна марка. През 2009 г. се появи бижутерската къща Faberge, която принадлежи на южноафриканския бизнесмен Брайън Гилбъртсън. През 2011 г. Виктор Векселберг се опита да откупи марката, но не успя.

Подобни статии