Баскетболният Моцарт, който заспиваше гладен

Първият треньор на Янис Адетокумбо го харесал заради огромните ръце

Половин век по-късно Милуоки Бъкс отново триумфира с титлата в НБА след победа във финала над Финикс Сънс. Решаващ беше шестият мач, който беше спечелен със 105:98. Големият герой на вечерта стана Янис Адетокумбо, който наниза 50 точки, направи 14 борби и 5 чадъра.

26-годишният нападател сега е голяма звезда, но за да стигне до MVP на финалите, извървя дълъг и труден път. Той е едно от петте деца на нигерийски емигранти в Гърция. Израства в краен квартал на Атина, където семейството му е единственото тъмнокожо и е принуден да се справя с предразсъдъците. Мама Вероника и татко Чарлс напускат Лагос и пристигат в столицата на балканската държава през 1991 г. Три години по-късно – на 6 декември 1994, се ражда третият им син Янис.

Без паспорт

Когато нямаш гражданство или документ за пребиваване, е изключително трудно да си намериш постоянна работа. Затова и доходите са нищожни и нередовни. За да изхрани петте си отрочета, Вероника припечелвала, като гледала деца, а Чарлс периодично работел за електрическа компания. Недоимъкът принудил и наследниците им да помагат в намирането на прехрана. Янис продавал слънчеви очила и DVD по улиците, за да помага със средства. В един момент семейството дори било изгонено от дома си, тъй като не успяло да плати месечния наем от 455 долара.
„Не се хранехме достатъчно. Понякога тръгвах на училище, без да съм закусвал. Не понякога, а всеки ден. Определено не се хранехме правилно по онова време. След това започнах да тренирам баскетбол и треньорът ме заведе на диетолог, който ми изготви режим и ме включи в програма. По нея получавах храна и я делях с братята си. Научен съм, че ако има за един, значи има за всички. Няма ли, няма за никого“, разкри Адетокумбо.

Фен на Арсенал

Любовта към спорта се предава по наследство в рода му. Неговата майка е бивша състезателка по висок скок, а бащата – футболист. Малкият растял като фен на Арсенал, затова и сериозно изненадал родителите си, когато заявил, че ще става баскетболист. „От 9- до 12-годишен играх футбол, после се прехвърлих към баскетбола“, спомня си звездата. „По онова време той беше много беден. Имаше само едни обувки, които споделяше с братята си. А сега е милионер“, разказва Костас, който хвърлял топката към коша заедно с Янис в крайния атински квартал.
Когато започва да играе организирано през 2007-а, не знае дори как да дриблира. За негов откривател се смята Спирос Велиниатис, който обикаля бедните райони в търсене на таланти. „Видях ги с брат му в един двор. Забелязах колко бързо сменя посоката. Имаше огромни ръце и потенциал да расте. Все едно гръм ме удари. Май в този момент Господ ме погледна“, разкри Спирос.
Треньорът отишъл при шефовете на местния Филатликос, за да ги убеди да финансират семейството. Разполагайки с пари, момчетата им щели да имат време да тренират, а не да продават на улицата. „Ако пред вас е Моцарт и няма какво да яде, какво ще му дадете. Правилният отговор е не цигулка, а комат хляб.“

Беднякът милионер

През 2012-а Янис влиза в първия отбор на Филатликос, а през 2013-а вече получава гражданство и гръцки паспорт. По това време скаутите започват идват един след друг на мачовете на малкия гръцки тим, за да наблюдават младия играч. В един момент той е на крачка от испанския Реал Сарагоса, но след това се появяват пратеници на Милуоки, които са категорични, че могат да направят от таланта звезда.
Така 19-годишният Адетокумбо участва в драфта през 2013-а и е избран под №15 в първия кръг именно от „елените“. Сключва договор за 8,6 млн. долара и за един ден беднякът става милионер.
От този ден нататък пътят му е като в приказките, а успехите валят един след друг, за да се стигне до титлата в НБА и наградата за най-полезен играч.

Трима братя

Въпреки трудните първи години братята Адетокумбо винаги са се определяли като горди гърци. Янис заедно с по-големия Танасис дори заедно влизат в казармата. Но вместо девет месеца служат три, тъй като са с постоянно местожителство отвъд океана.
Янис е средното момче в семейството. Освен Танасис, той има още по-голям брат – Франсис, и двама по-малки – Костас и Алексис. Единствено най-големият не играе баскетбол. Танасис е избран в драфта през 2014-а, а сега също е в Милуоки, макар да е далеч от славата на брат си. 29-годишният баскетболист пропусна последните два мача срещу Феникс Сънс заради COVID протокола. В 13 мача от плейофите пък записа едва 45 минути. По-малкият Костас е част от ЛА Лейкърс и миналия сезон също триумфира с титлата в НБА. Така гърците от нигерийски произход станаха първите трима братя, триумфирали в най-силната баскетболна лига. По стъпките им е тръгнал и Алексис, който играе в колежанската лига.
Личният живот на Янис също тече по мед и масло. В началото на февруари 2020-а той стана баща на момче, което носи името Лиам, а половинката му Мария отново е бременна. „Толкова се гордея с теб! Ти си шампион в НБА и никой не може да ти го отнеме. Обичам всичко, което си“, написа любимата жена на звездата.
Трагично загиналият в самолетна катастрофа Коби Брайънт има пръст в израстването на гръцкия баскетболист. През 2017-а Янис се включва към призива на легендата, който предлага на играчи да му пишат, за да им отправи предизвикателство. Адетокумбо се включва и получава заръка: „Стани MVP!” Когато това се случва през 2019-а, Коби има нова задача за баскетболиста на Милуоки. Тя гласи: „Спечели титлата!“ „Трябваше да го сторя. Трябваше да се трудя здраво. Не точно за да не го разочаровам. Трябваше да го направя, защото хората вярваха, че мога. Не обичам да подвеждам хората“, сподели преди две години Янис.

Подобни статии