БАЗ и СЗБ се присъединяват към протеста на 19 октомври заради цената на тока

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу "космическите" цени, които достига токът в България, съобщиха от двете организации. Протестът е насрочен за 12.00 ч. на 19 октомври пред сградата на Министерския съвет и не е политически.

Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните, посочват от организациите. Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията. Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване.

От двете организации настояват за компенсация на свърхразхода за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар, за времето от август 2021 г. до месеца, в който цената се нормализира. От БАЗ и СЗБ искат да се компенсират поне 75 на сто от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни) - разлика, която държавата получава под формата на дивиденти от свръхпечалбите, които ще надхвърлят с над милиард лева планираните от БЕХ, и още толкова свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и бюджета. Настоява се компенсациите да са незабавни, а не догодина, като са от порядъка на 200 лева на мегаватчас за октомври. Компенсациите трябва да са за всички, а не за няколко предприятия, основно държавни, смятат от двете организации.

Настоява се и за допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители, както и за справедливи компенсации за всички бизнеси, работещи под ограничения. Двете организации искат промяна на мярката "60/40", като тя стане работеща и за сектор "Ресторантьорство и хотелиерство".

Подобни статии

 • Сагата с газопровода

  Сагата с газопровода "Северен поток-2" приема нови обрати

  Германия се намира в разгара на четвъртата пандемична вълна, а миналата сряда германската канцлерка Ангела Меркел определи ситуацията с КОВИД-19 в страната като драматична. На политическата сцена в Германия ситуацията е не по-малко турбулентна. Изборите през септември бяха спечелени със съвсем малка преднина от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която бе принудена да води сложни и продължителни преговори за съставяне на управляваща коалиция "светофар" със "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП).

  188
 • Експерт: Парното ще поскъпне поне с 20-30 на сто

  Експерт: Парното ще поскъпне поне с 20-30 на сто

  "Цената на парното ще се увеличи с поне 20-30 процента, което ще затрудни много домакинства, границата между енергийно бедни и останалите хора ще се скъси", това заяви пред NOVA NEWS енергийният експерт Христо Казанджиев.

  150
 • Към момента са изплатени около 4 милиона лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

  Към момента са изплатени около 4 милиона лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

  Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия. Това е много малка част от общата помощ. Цялата сума е 450 млн. лева, каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг пред журналисти в енергийното ведомство по повод изпълнението на програмата в подкрепа на небитовите потребители на електрическа енергия. Сериозната част от компенсациите ще е след 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят и двете компенсации за двата месеца накуп.

  162