Беатифицират папа Йоан-Павел Първи

Папа Йоан-Павел Първи, чийто понтификат е продължил едва 33 дни през 1978 г., ще бъде беатифициран (обявен за блажен), което е първата стъпка към обявяването му за светец на Римокатолическата църква. Това се казва в изявление на настоящия папа Франциск, разпространено от пресслужбата на Ватикана и цитирано от Ройтерс.

Франциск е одобрил документ, който признава наличието на едно чудо, настъпило с посредничеството на покойния папа със светско име Албино Лучани.

Папа Йоан-Павел Първи се възкачва на Светия престол на 26 август 1978 г. като приемник на починалия преди това Павел Шести, но неочаквано умира на 28 септември същата година. След него Римокатолическата църква е оглавена от Йоан-Павел Втори.

Внезапната смърт на 65-годишния Йоан-Павел Първи поражда конспиративни теории за евентуално убийство и отравяне, но те са опровергани. Смята се, че той е починал в съня си от инфаркт.

Според учението на Римокатолическата църква чудесата са единствено Божие дело, а светците, които са в небесата при Господа, се застъпват пред него от името на хората, които се молят. Чудото с посредничеството на Йоан-Павел Първи е необяснимото изцеляване на 11-годишно момиче в Буенос Айрес, пишат ватикански медии. Наричат го „усмихнатия папа“ и „неизвестния папа“. Той е първият папа, който е роден през 20-и век и първият папа, който има двойно име – Йоан Павел.

На 26 август 1978 г. от Сикстинската капела в Рим се издига гъст облак бял дим. Албино Лучани е избран за 263-тия папа.

Според официалните експертизи божият служител страдал от недиагностицирана сърдечна недостатъчност. До него имало отворена книга и листа. Според съдебния лекар Йоан Павел I е починал около 11:00 ч. вечерта от инфаркт.

Според едно от последните разкрития, в книга, публикувана през 2017 година от журналиста Стефания Фаласка, папата се оплаквал от болки в гърдите часове преди смъртта си. В друга книга, публикувана значително по-рано – през 1984 година от журналиста Дейвид Ялоп, час след като тялото на духовника било открито, кардинал Жан-Мари Вийо направил опит да покрие случая.

Той заповядал на всички да дадат обет за мълчание и да не споменават и думичка за това, което се е случило. Започнал да укрива доказателства – хапчетата за кръвно на папа Йоан Павел I, чехлите му, очилата, завещанието му... Само 12 часа след смъртта на папата Ватиканът повикал балсаматори, които да се погрижат за тялото на покойника, преди който и да било съдебен лекар да има възможност да направи по-обстоен преглед на обстоятелствата и да се установи какво е убило Албино Лучани.

Бързото балсамиране на трупа на папата е необичайно, но освен това и нелегално според италианското законодателство, което задължава да се изчака минимум 24 часа.

На този фон стана ясно, че папа Франциск ще посети о. Лесбос в края на ноември или началото на декември, съобщи Атинско-македонската информационна агенция. В подготовка на посещението кардинали ще пристигнат на острова по-рано, придружени от гръцки служители на миграцията и убежището. Те ще посетят временния бежански лагер в Кара тепе, който е включен в предстоящата визита на светия отец.

Подобни статии