Бегликташ сбъдва желания

Първите туристи на Черноморието напират към българския Стоунхендж

Мнозина от първите туристи, дошли по родното Черноморие, проявяват жив интерес към внушителното мегалитно светилище Бегликташ. Първите летовници от Великобритания и Русия вече са посетили скалния феномен край Приморско, който е едно от най-загадъчните места не само в Източна Европа, но и в света.

Твърди се, че който си пожелае там нещо добро за себе си и близките си с чисто сърце, то се изпълнява от Бога и Вселената в рамките на до две години.

Композиция

Гигантски каменни късове, обработени от човешка ръка, са подредени в странни и необясними композиции. Тайните, скрити в тях преди хилядолетия от древните траки, не са разгадани и до днес. Затова и светилището е обгърнато с мистерия, а теориите за неговото предназначение са десетки, една от друга по-невероятни. В наши дни се вярва, че мегалитните късове притежават огромна енергия, която сбъдва желания, цери болести и заличава предишни грехове и тежка карма от този или минал живот. Любители на метафизиката обясняват чудодейните сили с факта, че камъните са поставени на място с необичайно силна енергия и геомагнитни аномалии, които играят ролята на директна връзка между човека и космическите сили. Има и теория, че Бегликташ е дело на мегалитна цивилизация, живяла още преди траките. След нея те просто са заварили комплекса и са започнали да го използват за свои ритуални цели. А каква е истината може би всеки сам трябва да открие за себе си.

Странджа

Магическото място е скътано в дебрите на Странджа и до него се стига с кола и после пеш (виж в карето). То представлява внушителна композиция от гигантски мегалити, чиито произход и предназначение са неразгадани до днес. Смята се, че съществува от XIV в. пр. Хр. и е било обсерватория или нещо като "Старгейт" (Звездна врата). Археолозите са убедени, че внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен. Човешка ръка, неизвестно как, е поставила на това място грамадите, тежащи по 200 тона. Историческите извори сочат, че светилището се намира на територия, населявана в древността от тракийското племе скирмиани, които най-вероятно са и древните архитекти.

Приморско

Скалната композиция на българския Стоунхендж се намира на 5 км северно от Приморско и е разположена върху осем декара площ. Свещеното място се състои от централна част и два кръга от по-малки структури около нея. Огромните скални късове са частично обработени и монтирани на мястото, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. В плоските скали са изсечени кръгове, вани и стъпки, които маркират пътя на жреците до свещеното пространство. Останките от жилищна сграда и култовите огнища допълват доказателствата за човешка дейност тук. Най-вероятно в сградата е живял жрецът, обясняват изследователи. Има данни още, че целият мегалитен ансамбъл представлява астрономически часовник. Камъните са подредени така, че слънчевата сянка, която пада от главния олтар върху подредените на север от него 6 по-малки камъка, изпълнява функцията на соларен часовник, разделящ деня на шест части.

Жертвеник

Точно в средата е поставен огромен жертвеник с форма на легло. Неслучайно историци и археолози наричат мястото Спалнята на бога. Според изследователи това е "брачното ложе", върху което жрецът и жрицата ритуално изпълнявали единението между бога Слънце и майката Природа. "Спалнята" е обградена от камъни с издълбани улеи, използвани при обредите за жертвоприношения. Тук отбран кръг от посветени извършвали тайнствени обреди и вероятно гадаели бъдещето с вино и огън, зехтин и вода. По скалите са издълбани ритуални знаци, които още не са разшифровани. В центъра на светилището е разположен каменен трон, от който древният жрец е ръководел мистичните церемонии. Един от монолитните късове е обработен във форма на обърнато сърце, което остава загадка. Между две от скалите пък е издълбан тесен проход, използван като изпитание. Само който успеел да се промуши през него, можел да се причисли към кръга на "избраните". В наши дни хората вярват, че който успее на премине през процепа, ще изчисти греховете си.

Култ

Учените смятат, че светилището е използвано активно до 7-8 век, а след разпростирането на християнската религия по тези земи то е изоставено. Култът към него обаче продължава през вековете и след това. Мястото на жреците на Бегликташ заемат нестинарите. Именно в центъра на светилището нестинарите от околните села провеждали своите ритуали и танцували върху жаравата. Тази традиция продължила до 1956 година, когато светилището попада в границите на Живковата резиденция "Перла" и достъпът на простосмъртни до него е забранен. Затова и мегалитите остават непроучени. Първите разкопки в района са проведени в периода 2002-2005 г., но поради липсата на средства остават недовършени.
Преди няколко години Община Приморско превърна светилището в туристическа атракция, която през летния сезон е изключително посещавана.
Всяка година древни ритуали от времето на траките и магическите им обреди оживяват с атрактивни възстановки, които връщат гостите хилядолетия назад във времената на жреци, божества и магични сили.


Радиестезисти установиха реки от енергия

Любители на мистерии и паранормални явления в последно време твърдят, че са открили необичайно силна енергия в района на мегалитите. "Направихме експеримент с колеги точно в деня на есенното равноденствие на 22 септември и това, което открихме, беше смайващо. Космическите сили, които се кръстосват на Бегликташ, са много мощни. Махалото направо полудя. На това място текат като реки енергийни потоци. Това е чудовищна сила. Древните траки са го знаели и затова са избрали точно тази местност за тайнственото си светилище", разказа радиестезистът Тенчо Колев. Според езотериците светилището край Приморско е един от комуникационните центрове на Земята с Космоса и други Вселени. Достатъчно е човек да отиде там и да си пожелае нещо, което много иска. Задължително условие е да вярва, че мечтата ще се сбъдне и помислите му ще са чисти. Посветени в тайнството разкриват, че най-силна е енергията на така нареченото Брачно ложе, известно още и като "Спалнята на боговете".


Как да стигнем до светилището

Тракийското скално светилище Бегликташ е разположено на най-високата точка на Маслен нос в полите на Странджа планина. Намира се на 5 км от Приморско. Пътят към него минава покрай Северния плаж на града и резиденция „Перла“. Асфалтираният път продължава до отбивка с табела с надпис „Бегликташ“. Там е желателно да се остави колата. От една страна, черният път, който продължава, понякога е разкалян заради дъждовете, а, от друга, разходката е само 1,4 км и предлага страхотни емоции от чист въздух, зеленина и бягащи наоколо елени.

 

Подобни статии