БЕХ плаща 121 млн. лв. дълг на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС Валентин Николов

Българският енергиен холдинг (БЕХ) плаща 121 млн. лв. от дълговете на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. Това заяви в понеделник на специален брифинг шефът на БЕХ Валентин Николов.

Условието обаче е столичното отоплително дружество да се влее в БЕХ. Сега принципал на „Топлофикация София“ е Столичната община. Българският енергиен холдинг иска да придобие собственост в „Топлофикация София” като вариант за решаване на проблемите с дълга на дружеството.
За целта е отправено предложение за създаване на работна група между Министерството на енергетиката, Столичната община, „Топлофикация” и „Булгаргаз”. „БЕХ е в състояние да направи инвестициите, които са необходими в „Топлофикация София”. Имаме самочувствието да управляваме добре и да търсим вариант за инвестиции. Това ще е предложението, което ще отправим към нашия принципал”, добави Николов. Той уточни още, че задълженията на „Топлофикация София” към БЕХ са общо 719 млн. лева.
По-рано председателят СОС Георги Георгиев увери, че от 30 млн. лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн. лв. вече са били платени на "Булгаргаз". Редно е тук да няма спекулации, дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно, над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени.
Георгиев увери столичани, че потребителите на дружеството, които са 1 милион, няма да останат на студено през зимата. Според него "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация", като "Топлофикация" изплаща десетки милиони левове лихва годишно на "Булгаргаз".

От двайсет дни се опитваме да водим разговори с държавата. Направихме преговорен екип, преди 15 дни проведохме извънредна сесия на СОС, за да започнем разговори с държавата за компенсации за "Топлофикация", така както се дават компенсации на частния сектор. Уви, оглушително е мълчанието през тези двайсет дни, посочи Георгиев.
Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Прошко Прошков съобщи, че "Топлофикация" е съкратила своите разходи и единственото, за което плаща, е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата. Прошков определи договора на "Топлофикация" с "Булгаргаз" като много лош, феодален, с прекалено високи лихви.
„Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.
„Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Изнесената информация категорично не отговаря на истината. Не е истина, че „Булгаргаз” е лихварска компания. Факт е, че „Булгаргаз” към настоящия момент има вземане от „Топлофикация София”. Лихвите са строго определени и са в изпълнение на регламент на Европейската комисия”, заяви шефът на държавното дружество Николай Павлов.

Подобни статии