Белгия отваря всички училища от септември

Снимка: brusselstimes.com

Новата учебна година в Белгия ще започне с възможност за физическо присъствие на всички ученици в часовете, съобщи кореспондентът на БТА като се позова на премиера Софи Уилмес след поредното заседание на Съвета за национална сигурност. Тя отбеляза, че се предвижда в близките дни повишаване на разрешения брой на присъстващите на погребения - до 50 души. За обществени събития на открито ще се допуска събирането на до 400 души, а на закрито - до 200.

Уилмес настоя връщащите се от чужбина да следват задължението да се изследват за Ковид-19 и да се подложат на двуседмична карантина, ако идват от "червена" зона. Т. нар. червени зони в ЕС с повишена опасност от зараза с новото заболяване се определят от белгийското външно министерство. Списъкът подлежи на постоянна промяна, като днес включва два региона в България - Североизточен (областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен) и Югозападен (областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София), както и области в Румъния, Испания и Великобритания, а също и Малта.

По думите на премиера онези, които не спазват правилата, ще понесат тежки последици. Местни медии уточниха, че при установяване на нарушение от автоматичната система ще бъдат налагани глоби до 4000 евро и задържане за срок до осем денонощия. Властите днес поясниха, че подобни наказания подлежат на утвърждаване от съда.

До днес в белгийското здравно министерство са били получени половин милион формуляра от пристигащи пътници, отбеляза Уилмес. Всеки, който влиза в Белгия след престой в друга държава от ЕС, продължил повече от 48 часа, трябва предварително да попълни онлайн личните си данни, къде е бил в последните две седмици, с какво превозно средство е пътувал и номера на мястото, ако е летял с търговски полет.

По последни данни броят на починалите в Белгия от началото на епидемията е 9969, като в последната седмица на ден са отчитани под 10 смъртни случая. Заразените от март насам са 79 479 души, сочи статистиката. От юли в страната носенето на маска във всички закрити обществени пространства, както и на открито, където се събират повече хора, например по търговските улици, в парковете и на пазарите, е задължително.

Подобни статии