Белгия премахва забрани, Нидерландия въвежда ограничения за COVID-19

Photo: ЕПА/БГНЕС Досега Белгия бе единствената държава от ЕС, която налагаше забрана за пътувания до страни от червената зона.

Министерството на външните работи на Белгия съобщи, че отпада забраната за пътуване до държави от т. нар. червени зони, където разпространението на COVID-19 е опасно високо.

В тази група държави от ЕС Белгия е поставила Андора, Австрия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Франция, Унгария, Монако, Холандия, Чехия, Румъния, Великобритания и Швейцария.

Досега Белгия бе единствената държава от ЕС, която налагаше забрана за пътувания до страни от червена зона. Определянето на страните от тази зона се извършва от белгийското външно министерство.

Междувременно Нидерландия обяви Виена и Инсбрук за рискови градове заради коронавируса и наложи 10-дневна карантина на всеки, който влиза в страната от там. Като причина за мярката правителството изтъква повишения брой заразени с коронавируса в Австрия.

Австрия е обявена за страна с най-висока степен на опасност от зараза и от Кипър. От 24 септември пристигащите на острова са длъжни да представят отрицателен ПСР-тест и въпреки това да останат на 14-дневна карантина. На 14-я ден трябва да бъде направен нов ПСР-тест и едва след като и той покаже отрицателен резултат, карантината отпада. Мярката влиза в сила и за пътниците, пристигащи в Кипър от Швейцария. Досега в групата на най-рисковите държави за Кипър влизаха Испания, Франция, Хърватска и Чехия.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии