Белгия премахва забрани, Нидерландия въвежда ограничения за COVID-19

Photo: ЕПА/БГНЕС Досега Белгия бе единствената държава от ЕС, която налагаше забрана за пътувания до страни от червената зона.

Министерството на външните работи на Белгия съобщи, че отпада забраната за пътуване до държави от т. нар. червени зони, където разпространението на COVID-19 е опасно високо.

В тази група държави от ЕС Белгия е поставила Андора, Австрия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Франция, Унгария, Монако, Холандия, Чехия, Румъния, Великобритания и Швейцария.

Досега Белгия бе единствената държава от ЕС, която налагаше забрана за пътувания до страни от червена зона. Определянето на страните от тази зона се извършва от белгийското външно министерство.

Междувременно Нидерландия обяви Виена и Инсбрук за рискови градове заради коронавируса и наложи 10-дневна карантина на всеки, който влиза в страната от там. Като причина за мярката правителството изтъква повишения брой заразени с коронавируса в Австрия.

Австрия е обявена за страна с най-висока степен на опасност от зараза и от Кипър. От 24 септември пристигащите на острова са длъжни да представят отрицателен ПСР-тест и въпреки това да останат на 14-дневна карантина. На 14-я ден трябва да бъде направен нов ПСР-тест и едва след като и той покаже отрицателен резултат, карантината отпада. Мярката влиза в сила и за пътниците, пристигащи в Кипър от Швейцария. Досега в групата на най-рисковите държави за Кипър влизаха Испания, Франция, Хърватска и Чехия.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес, 25 януари, в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

  44
 • НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб (НОЩ) препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България.

  59
 • 10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  За последното денонощие у нас са регистрирани iсамо 121 нови заразявания с коронавирус. При направени 1207 теста, това означава, че 10% от тях са дали положителен резултат, според данните, публикувани в Единния информационен портал.

  138