Белгия счупи рекорда за продължителност на политическа криза

Снимка: euractiv.com

Белгия счупи световния рекорд за продължителност на политическа криза, който постави сама през 2011 година. До днес страната не се управлява от редовно избрано правителство вече 591 дни, отбелязват местни медии, цитирани от БТА.

Преди близо десетилетие държавата нямаше редовно правителство от 26 април 2010 г. до 6 декември 2011 г. (589 дни). От 21 декември 2018 г., когато правителството на Шарл Мишел подаде оставка, Белгия се управлява от служебен кабинет. Последвалите общи избори от 26 май 2019 г. не доведоха и до днес до съставяне на мнозинство.
Преговорите между партиите продължават вече година и три месеца. Очаква се в близките седмици крал Филип да реши дали опитите за очертаване на ново мнозинство да продължат, или да се пристъпи към предсрочни избори. Държавният глава даде наскоро проучвателни правомощия за съставяне на правителство на двете най-големи политически сили, непримирими врагове - партията на социалистите франкофони и партията Нов фламандски алианс (НФА).
Преди две години правителството на Мишел бе свалено от власт с оттеглянето на НФА от управлението. Причината за тази стъпка бе решението на премиера да присъедини Белгия към споразумението на ООН за миграцията, подписано в Маракеш.

Подобни статии