Белгия води борба срещу колониалното си минало

Брюксел се обърна към жителите си за ново име на пътния тунел „Крал Леополд II”, който прекосява центъра на града, предаде Ройтерс. Мярката има за цел както да се справи с останките от колониалното минало на страната, така и да реши проблема с неравенството между половете, коментира агенцията.

Статуя на краля, чиито методи на управление в края на 19 и началото на 20 век в централна Африка костваха милиони животи, беше премахната през юни от активисти на движението „Животът на черните има значение“. Сега и Брюксел се е заел с тази задача. Тунелът „Крал Леополд II” ще бъде ремонтиран догодина.

“Знаем, че Леополд II е много спорна фигура в нашата история. Трябва да започнем деколонизацията от нашето публично пространство“, казва регионалният министър Елке ван дер Бранд. По думите й комисия от експерти, включваща специалисти по колониална история и правата на жените, ще предложи списък с имена, измежду които да бъде избрано новото название на тунела. Едва 6 процента от улиците в Брюксел носят имена на жени.

Подобни статии