Белгийците са пили повече алкохол и са употребявали по-малко наркотици при карантината

Употребата на алкохол в Белгия е нараснала, а на наркотици е намаляла по време на ограниченията, наложени от средата на март срещу разпространението на епидемията от Ковид-19. Това показват официални данни, представени в местни медии.

Уточнява се, че повишението в употребата на спиртни напитки е било между 10 и 18 на сто спрямо данните от същите месеци на миналата година. Едно от възможните обяснения е, че данните са от продажбите на алкохол в магазините. Във времето на ограничено движение белгийците не са имали възможност да пият алкохол в барове и ресторанти, нито да купуват спиртни напитки от съседните Германия и Люксембург. Това вероятно е довело до повишения брой на покупките в местните магазини, поясняват представители на здравните власти.

Допълва се, че дори при карантината достъпът до наркотици не е бил нарушен, но почти половината от хората, които употребяват такива вещества, са ограничили или прекратили приема. Едно от обясненията за това явление е спирането на нощния живот и на обичайните срещи. От новата болест в страната от началото на епидемията са починали 9761 заразени.

Подобни статии