Бели светлини красят дъното на басейна

Майсторим кът за релакс в двора, декорираме с цветя и възглавници

Традиционно през май даваме зелена светлина на релакса на открито и по-специално на водните забавления. Ако сте късметлии и разполагате с нужния терен, вече имате басейн или тепърва сте решили да направите своя домашен оазис, то трябва внимателно да се запознаете с предложенията на пазара. Вижте бюджета, с който разполагате, и се насочете към вариантите - сглобяеми, бетонни, панелни, стъклопластови, керамични, надуваеми или такива с тръбна рамка. Следващата стъпка, независимо какъв е изборът ви, е декорацията - тук финансите не са водещи, затова дайте път на въображението си.

Много често покупката на басейн е спонтанно решение, за това хората предпочитат да не инвестират време и пари, залагайки на достъпни модели. Най-евтините предложения са надуваемите, както и тези с тръбна рамка. Истината е, че освен практични те предразполагат децата да се забавляват, скачайки смело. Предложенията дават възможност за избор между кръгла и овална форма, оборудване, размери най-често до 5.50 м и дълбочина от 0.80 до 1.30 м. Тези с тръбна конструкция също са достъпен вариант - по-стабилен и издръжлив. Основните им предимства са здравина, включеното оборудване, резервните части и по-дългата гаранция. Сглобяемите басейни притежават пълна подменяемост на елементите, както и зимоустойчивост и ефективна филтрационна система. Съществуват различни вариации, като сред най-популярните модели са тези, чиито стени имитират камък или дърво. Панелните басейни са с лесен и бърз монтаж за разлика от бетонните, които отнемат време както за направата, така и за изградения дизайн. Тяхната допълнителна опция е вътрешно стълбище и подводно осветление - сред хитовите предложения са не цветните светлини, а белите. Тези оттенъци се превръщат в страхотен акцент. Стъклопластовите представляват солидна конструкция. Животът им е над 20 г., а монтажът им може да стане за ден. Керамичните са луксозно предложение - те се отличават със своята гланцирана повърхност, интегрирани вътрешни стъпала и зоните за абсолютен релакс.

На открито

Монтажът на този тип басейни е дело на специалисти. Вие обаче може да се погрижите за кътчето за отдих - шезлонг, пейки, люлки, поставени на земята възглавници, покривала и др. Нашият съвет е да декорирате с живи растения - ако не сте градинари и по принцип не се справяте с отглеждането на растения, то може да закупите живи цветя, които да поставите във вази. Ако разполагате с ниски пейки - не мислете много, а ги освежете с хубав цвят или лак, цветни покривала и възглавници. Не прекалявайте с широкия избор на нюанси - стремете се към изчистена и в същото време слънчева визия.


Почистваме стените и дъното 1 път седмично

Ако имате басейн, то отдавна знаете как да процедирате. Хубаво е един път в седмицата да се почистват стените и дъното му. Можете да усетите нуждата от почистването на стените, когато те станат твърде хлъзгави. Този тип замърсявания са устойчиви на хлора, затова е по-ефективно да се отстраняват чрез четка вечерта и с подочистачка сутринта, за да може да се премахне утайката. Следва промивка и технически преглед на филтрите и помпата на басейна. От ключово значение е да настроите филтриращата система така, че да работи поне 12 часа в денонощието, като е препоръчително в горещите дни да не оставяте басейна без филтрация през най-топлите часове. В случай че отсъствате по някаква причина, е хубаво освен шоковото хлориране да включите филтрите да работят минимум 24 часа след пристигането ви, след което отново е редно да се извърши промивка на филтрите и помпите.

Подобни статии