Белошипото соколче Ема се завърна в родната колония след дълго пътешествие от Африка през три морета

Снимка: Зелени Балкани

Белошипата ветрушка Ема се завърна в родната колония след дълго пътешествие от Африка през Южна Европа, съобщиха от "Зелени Балкани".

Ема е една от маркираните с предаватели птици, в рамките на дейностите по завръщането на вида у нас. Историята започва през 2018 г., когато екип на "Зелени Балкани" посещава колонията на вида в територията на производствената площадка на "Лукойл Нефтохим Бургас" и поставя на младата птица сателитен предавател.
Тази година Ема е зимувала в Чад, а по пътя си към България е преминала през Нигер, Либия, Тунис, Средиземно море, Италия, Адриатическо море, Албания, Северна Македония, Гърция, отклонила се е по егейското крайбрежие и от там отново през континентална Гърция се е завърнала към Бургас. Следейки живота и пътуванията й, екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" се убеди колко смели пътешественици са тези дребни соколчета, констатират от природозащитната организация.
Според специалистите е забележителен фактът, че след толкова дълга миграция, преминавайки през няколко колонии на белошипи ветрушки по пътя си, тя се е завърнала в родната колония, което показва колко привързани са тези птици към мястото, където са направили първия си полет.
От организацията отбелязват, че завръщането й е малко късно, но пък все още имат надежда, че ще успее да създаде семейство и да отгледа поколение, съдейки по птиците от колонията в сакарското село Левка, при които някои от двойките са все още на етапа на мътене на снесените яйца.

Подобни статии