Без глоби за училищните директори, ако учениците са без маски

Училищните директори няма да отнасят глоби, ако по коридорите има ученици, които не носят маски. Това стана ясно след среща между директори, здравното министерство, столичната здравна инспекция

Санкции обаче ще има за ръководители на училища, които не са си свършили съвестно работата и не са организирали дейностите в школата спрямо насоките за работа в условия на коронавирус. „Глоби ще има само за системни нарушения и при неспазване на направени предписания. Нито една здравна инспекция не издава веднага глоби на директорите без да е преминало през предписания за изпълнения на определени задължения на училищата“, обясни зам.-здравният министър Светлана Йорданова.

През Столичната регионална здравна инспекция от здравно министерство пък са разяснили и на представителите от други областни градове, че досегашната им дейност няма да се променя. По думите на Йорданова всички неразбирателства вече са изчистени.

По думите на директора на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов няма директор и учител, който да не е правил забележка на ученик да носи маска. „На ден се правят по 10-15 забележки, но за санкции на този етап не може да се говори“, коментира той.

„От нас се очаква всичко да стане от първия ден, това изисква време - 1-2 седмици. Ние овладяваме тези неща. Няма да има глобявани директори, които си вършат съвестно работата“, каза пък директорът на столичното 51-о СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. Той даде за пример, че се разговоря с децата, които не спазват правилата и не носят маски по коридорите или училищната библиотека. Александров допълни, че в 51-во, по решение на училищното настоятелство, родителите на децата, които не носят маски, няма да бъдат пускани, тъй като това в нарушение на правилника.

Междувременно стана ясно, че от столичната здравна инспекция е изготвила регламент за карантиниране на паралелка или училище при случай на коронавирус. Също така, 10% от софийските учители ще бъдат тествани безплатно.

Подобни статии