Без заря за Деня на Ботев

Реставрират паметника на революционера със спестените пари

12-метровият паметник на Ботев във Враца се нуждае от спешно укрепване.

По ирония на съдбата пандемията от коронавирус осигури средства за ремонт на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца. Голяма част от заделените 110 хиляди лева в местната хазна за провеждането на традиционните Ботеви дни ще отидат за реставрация на корозиралия монумент. Това съобщи кметът Калин Каменов на заседание на oбщинския парламент.

Градоначалникът, който е и председател на Ботевския организационен комитет, обясни, че за първи път тази година не се предвижда провеждането на митинг-заря на 1 юни, за да няма струпване на хора. По същата причина няма да има концерти на едни от най-добрите ни изпълнители и състави, които врачани и гостите на града можеха да гледат безплатно.

Поход
„Ботевите дни не са отменяни, но все още умират хора. Враца беше сред градовете с най-висока заболеваемост. Трябва да мислим разумно, а не емоционално. Здравето трябва да ни е на първо място”, обясни решението си кметът. Той допълни, че поход от Козлодуй до връх Околчица ще има, както и чествания, но в ограничен вариант. „Планираме среща на Ботевския организационен комитет, на която ще решим какви мероприятия ще има“, уточни Калин Каменов.

Корозия

За реставрацията на 12-метровия паметник на Войводата ще са нужни към 96 хиляди лева. Сметката е направена след обследване на състоянието му отвътре. Екипи от реставратори и скулптори са установили, че паметникът се нуждае от незабавно укрепване, защото корозия разяжда конструкцията, а по фигурата на Войводата са зейнали 70 пукнатини. Между каменните плочи в пиедестала, трибуната и стената зад нея са се отворили фуги. Особено тежко е състоянието на стената с барелефите, където след многократното навлизане на вода се е образувал калцификат, който е изключително трудно отстраним.
По препоръка на експертите фигурата на Ботев трябва да бъде спасена с конструкция от неръждаема стомана, а пукнатините ще се обшият с бронз. Предвижда се подмяна на гранитните плочи и надписите на постамента.

Символ

Един от най-въздействащите паметници на Христо Ботев е ситуиран на естествения фон на Балкана в центъра на града и е един от символите на Враца. Изработен е от бронз и сив гранит от големия български скулптор Владимир Гиновски. От откриването му през 1964 г. досега не е ремонтиран, но в последно време фигурата на поета революционер поне се мие със специален шампоан в навечерието на традиционните Ботеви дни, които се провеждат всяка година от 27 май до 2 юни.

Подобни статии