"Безалкохолни" барове създават настроение без високи градуси

Снимка: fortune.com

Има нещо, което липсва при новия вид барове, появяващи се по целия свят - алкохолът.

Насочени към все по-големия брой хора, които опознават трезвеността, барове предлагат на пълнолетни клиенти крафт коктейли без алкохол.

В 0% Non-Alcohol Experience - футуристичен бар в Токио, клиентите могат да отпиват миксове от бяло вино, саке и боровинки от чаши с ръб, покрит със захар. На неотдавнашно събитие в Sans Bar в Остин, щата Тексас, гостите, събрани около маси на открито, се наслаждават на музика на живо, изстудени бутилки и напитки като "динена мокарита", забъркана с безалкохолна алтернатива на текилата.

Баровете за въздържатели не са нещо ново. Те се появяват за първи път през 19 век като част от движението за трезвеност. Докато предишните им версии обаче са насочени към хора, които не пият алкохол, или към възстановяващите се от алкохолизъм, то новите модни местенца привличат както трезвеници, така и просто любопитни.

"Много хора просто искат да пият по-малко", посочва Крис Маршал, основателят на Sans Bar.

Маршал, който не пие от 14 години, открива бара си, след като работи като съветник за борба с пристрастяванията. По негови оценки извън бара му 75 % от клиентите му пият алкохол.

"Така просто е по-лесно. Не трябва да се тревожа, че се налага да оставя колата си тук и да взема такси до вкъщи. Не се будя с главоболие", споделя Сондра Пино, която е редовен клиент на Sans Bar.

Интернет предизвикателства, призоваващи към въздържание, като "Сухия януари", което започна през 2013 година, и засилващият се интерес към здравето и здравословния начин на живот дават тласък на тази тенденция, според Бренди Ранд, главен оперативен директор за Северна и Южна Америка в IWSR Drinks Market Analysis.

Миналата година потреблението на алкохол на 10 ключови пазара, включително САЩ, Германия, Япония и Бразилия, е намаляло с 5 %, отчита IWSR. През същия период потреблението на слабоалкохолни или безалкохолни напитки е нараснало с 1 %.

Все пак алкохолът все ще силно надминава слабоалкохолните и безалкохолни напитки. На тези пазари са били изпити 9,7 милиарда 9-литрови каси алкохол през 2020 година спрямо 292 милиона слабоалкохолните и безалкохолни напитки. Според Ранд обаче световното потребление на слабоалкохолни и безалкохолни бира, вино и "твърд" алкохол нараства два до три пъти по-бързо от общото потребление на алкохол.

Продажбите се подхранват и от експлозивно увеличаване на новите продукти. Има по-малки производители като чикагската компания Ritual Zero Proof, която съществува от 2019 година и произвежда безалкохолни уиски, джин и текила, както и големи концерни като Anheuser-Busch, който миналата година пусна пусна безалкохолната бира Budweiser Zero.

"Имам прекрасния проблем да съм изправен пред твърде много чудесни възможности", посочва Дъглас Уотърс, който през ноември миналата година е отворил в Ню Йорк Spirited Away - нов магазин за безалкохолни бира, вино и "твърди" напитки. По думите на Уотърс локдаунът, наложен заради пандемията, го е накарал да преосмисли обичайния си навик да завършва всеки ден с коктейл. Той започнал да експериментира с безалкохолни напитки и до август стигнал до решението да отвори магазина си. Много от клиентите му са въздържатели, но има и бременни жени или хора със здравословни проблеми. Някои тренират за маратони, други просто искат да намалят алкохола.

"Има много хора, през изминалата година повече от всякога, които по-критично обмислят какво точно пият и как то ги кара да се чувстват", допълва Уотърс.

Джошуа Джеймс, барман ветеран, стига до подобно прозрение в пандемията. След престой в центъра за лечение на злоупотреби със субстанции Friendship House той отваря Ocean Beach Cafe - бар в Сан Франциско, където не се предлага алкохол.

"Исках да сваля стигмата от думите "пристрастеност, възстановяване и въздържание". Има хиляди причини да не искате да пиете толкова много", споделя той. Според Джеймс коронавирусът е ускорил промяната в навиците за пиене на много хора. Пандемията обаче и нанесе удар върху разцъфващия сегмент на безалкохолните барове.

Някои заведения, като The Virgin Mary Bar в Дъблин и Zeroliq в Берлин, временно са затворили заради пандемията. Getaway, безалкохолен бар в Ню Йорк, се е "преквалифицирал" в кафене, за да оцелее в кризата. Собственикът му Сам Тонис е добавил външни маси с надежда отново да може да отвори през пролетта.

Били Уейн, собственик на Awake в Денвър, също засега продава само кафе и бутилки с безалкохолни "твърди" напитки за вкъщи. Той обаче планира да отвори безалкохолен бар идния месец.

По думите му цената на питиетата ще е съпоставима с тази в обикновен бар. Алкохолът е евтин, отбелязва той, но процесът по изтеглянето му от някои напитки ги оскъпява.

Сайтът за доставка на алкохол Drizly е определил цена от 33 долара за бутилка от 700 мл от безалкохолното крафт питие Seedlip Spice 94. Това е малко повече от цента за бутилка от 750 мл Aviation Gin, който се продава за 30 долара. Според Уейн обаче клиентите са готови да платят повече за крафт напитката, която се използва в коктейли, или за хубаво вино, без значение дали то съдържа алкохол или не.

Клиентите му обикновено са 30-тина или 40-тина годишни и повечето са жени. Някои от тях споделят, че цял живот са чакали подобен бар.

Подобни статии