Безос литва в Космоса на 20 юли

Придружават го брат му Марк и анонимен богаташ, който даде $28 млн.

Джеф Безос стана най-богатият човек на света, след като основа „Амазон“. Сега той отива в Космоса с другата компания - „Блу Ориджин“, предаде в. „Метро“.

Също като „Върджин Галактик“ на Ричард Брансън и „Спейс Екс“ на Илон Мъск „Блу Ориджин“ се надява един ден да предлага пътувания в Космоса на платежоспособни клиенти. Безос обяви, че лично ще полети

с основния космически кораб на фирмата - „Ню Шепард“, заедно с по-малкия си брат Марк. Третото място ще бъде запълнено от анонимния победител в онлайн търга, който плати 28 милиона долара за тази привилегия. Ще има и четвърти пасажер, който ще бъде оповестен малко по-късно.

Полетът е насрочен на 20 юли т. г. Ако метеорологичните условия го позволят, ракетата ще излети от космическата площадка в планините Гуадалупе в Западен Тексас. Още не е ясно дали „Блу Ориджин“ ще излъчва полета или ще го запази в тайна. Джеф Безос и брат му ще летят в Космоса в капсула, монтирана на върха на ракетата за многократна употреба „Ню Шепард“. Тази капсула има шест прозореца за наблюдение, които според „Блу Ориджин“ са три пъти по-високи от тези в пътническия самолет „Боинг 747“. Има и много други екстри, като микрофони и бутони за връзка в шестте кресла, панели в стените, които да заглушават шума на двигателя, система за безопасност, както и контролни табла за температурата и влажността. Последните ще гарантират комфорта на пасажерите и ще предпазват прозорциткосмически кораб се задвижва с ракетен двигател, който използва за гориво втечнен природен газ, обогатен с кислород. Мнозина оприличават ракетата на гигантски космически пенис, изтъкна „Метро“. 

„Ню Шепард“ е проектиран да закара автономно шестима пасажери над 100 км над Земята в суборбиталното пространство. Това е достатъчно, за да се изживеят около десет минути в безтегловност и да се види закръглената форма на планетата, преди херметично затворената капсула да се завърне на Земята с парашути. Целият полет ще продължи около 11 минути.

Не се знае със сигурност колко ще струва един билет на борда на космическия кораб на „Блу Ориджин“. Фактът, че едно от местата бе продадено на търг, означава, че компанията може да избегне определянето на цена и да остави пазарът да реши. Но дали това означава, че всички билети в бъдеще ще струват по $28 млн., е трудно да се каже. Всяка капсула на „Ню Шепард“ може да побере само шестима пасажери, така че „Блу Ориджин“ може да изстреля в Космоса само няколко десетки души годишно. Това прави изживяването ексклузивно. Тъй като „Блу Ориджин“ не е благотворителна фондация, тя може да надуе цената дори над $28 млн., за да излезе на печалба. От друга страна, когато ракетите се усъвършенстват и цената на едно изстрелване спадне, компанията може да намали цените на билетите, за да стане по-конкурентоспособна.

Представителите на „Блу Ориджин“ изобщо не отговарят на запитванията за програмата и ценообразуването на фирмата. Един неин служител обаче разкри, че компанията ще започне да продава билети на цена между 200 000 и 300 000 долара. Друг служител заяви, че билетите ще струват минимум $200 000. И двамата говореха с журналисти, при условие че ще запазят анонимността си. Подобна е цената на билетите и за бъдещите полети на „Върджин Галактик“, за които са си предплатили над 600 души (вкл. и бизнесменът от български произход Шефкет Чападжиев). 

Подобни статии

 • Мисията

  Мисията "ЕкзоМарс" е готова за старта си през септември

  Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

  126
 • Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  През февруари ще се установи приятно време за зодиака - всички негови обитатели, от Меркурий до Плутон, ще бъдат предимно в мирно и безгрижно настроение. Само за Слънцето и Луната няма почивка - те ще трябва да светят неуморно и да работят за всички. Колкото и лежерно да изглежда всичко, затишие в планетарното семейство е възможно преди идваща пролетна буря.

  107