Безос води 18-годишен в Космоса

Снимка: АП/БТА Дамен - син и баща

Младеж на 18 години ще стане най-младият астронавт в историята, като ще се отправи към ръба на космоса с американския милиардер Джеф Безос на 20 юли.

Това съобщиха АФП и Ройтерс, като цитираха съобщение на космическата компания "Блу ориджин" на Безос.

Нидерландецът Оливър Дамен, който е завършил гимназия през 2020 г. и очаква разрешително за пилот, е първият клиент на "Блу ориджин", който ще плати за космическия си полет. Той обаче не е анонимният победител в търга за място на борда на суборбиталния кораб "Ню шепард" срещу 28 милиона долара. Този пътник е пожелал да бъде запазена анонимността му и ще лети до космоса при бъдеща мисия, съобщиха от компанията.

"Това бележи началото на търговските операции на "Ню шепард", обяви шефът на компанията Боб Смит. "Оливър представя новото поколение, което ще ни помогне да проправим път към космоса", добави той. Дамен мечтае за космоса, Луната и ракети от четиригодишен, става ясно от прессъобщението на космическата компания. Той ще учи физика и мениджмънт на иновациите в университета в Утрехт, Нидерландия, от месец септември.

Бащата на младежа Юш Дамен е основател и изпълнителен директор на компанията за инвестиционен мениджмънт "Самърсет кепитъл партнърс". Той е платил мястото в полета и е избрал да го заеме Оливър. От "Блу ориджин" отказаха да уточнят каква сума е платил бизнесменът. Бъдещият студент ще се отправи на полет заедно с основателя на "Блу ориджин" Джеф Безос, с брат му Марк и с най-възрастния бъдещ астронавт в историята - 82-годишната Уоли Фънк. Автономният суборбитален апарат "Ню шепард", който е комбинация от ракета и капсула, е с дължина малко над 18 метра. Той ще излети от площадка в Западен Тексас, САЩ, на 20 юли.

Подобни статии

 • Мисията

  Мисията "ЕкзоМарс" е готова за старта си през септември

  Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

  126
 • Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  През февруари ще се установи приятно време за зодиака - всички негови обитатели, от Меркурий до Плутон, ще бъдат предимно в мирно и безгрижно настроение. Само за Слънцето и Луната няма почивка - те ще трябва да светят неуморно и да работят за всички. Колкото и лежерно да изглежда всичко, затишие в планетарното семейство е възможно преди идваща пролетна буря.

  107