Безплатен достъп до образователната платформа е-просвета от понеделник за паралелките, които учат дистанционно

Всички училища и отделни паралелки от първи до 12-и клас, които са в условията на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки, ще получат възможността за безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения.

От 23 ноември, понеделник, всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури специално за тях безплатен достъп до образователната платформа е-просвета, съобщиха за БТА от издателството "Просвета".

Възможността е за всички училища, без значение учебниците на кои издателства ползват. Достатъчно е директорът да подаде заявка през сайта на най-голямото българско образователно издателство и ще получи необходимия му двуседмичен безвъзмезден достъп - колкото обикновено продължава ученето извън класните стаи.

Платформата е-просвета съдържа електронни учебници на издателската група по всички предмети, за всички класове от първи до 12-и клас. Тя предлага и стотици видеоуроци с учител за първи-седми клас, както и близо хиляда новосъздадени кратки електронни урока - особено ценни при дистанционното обучение. Към уроците има кратки тестове за проверка на усвоените знания, които може да се използват в клас или самостоятелно от учениците. Е-учебниците са обогатени с общо над 35 000 ресурса: интерактивни упражнения, образователни филми, звукозаписи, 3D симулации.

"Ще разширим възможността не само за децата в дистанционно обучение, но и за тези, които все още са в клас, да могат за по-дълъг период да получат безвъзмезден достъп до е-просвета. В момента тече инициативата "Вземи и тествай безплатно". Заедно с нашите партньори от телекома А1 решихме да удължим от 15 дни на цял месец времето, в което родители и деца да ползват платформата безплатно, преди да решат дали да продължат абонамента си, или да се откажат. Ще удължим и срока за тази наша инициатива - до 31 декември, всеки родител ще може да се включи. Месецът за безплатно ползване започва от деня на регистрацията - така че всъщност възможността остава до края на месец януари догодина", пояснява Владимир Кръстев - изпълнителен директор на "Просвета Либри" - дружеството, развиващо електронните образователни ресурси на издателската група. "Всеки работен ден продължаваме да създаваме нови видеоуроци. Благодаря на учителите, които в тази извънредна обстановка идват при нас, за да застанат пред камерата с мисъл за децата", отбелязва Кръстев.

"Просвета" е първото и единствено българско издателство, което започна заснемането на видеоуроци с учител в подкрепа на дистанционното обучение още в началото на март. Над 150 видеоурока са предоставени безвъзмездно на БНТ и на телевизия "България он еър", за да могат децата от основното училище да завършат успешно миналата учебна година. През цялото лято и есента е продължило заснемането на стотици нови уроци и сега всички те са публикувани за ползване в е-просвета. Издателството е осигурило и напълно свободен достъп до т.нар. електронно четими варианти - PDF-и на своите учебници за първи-седми клас, които може да се ползват на компютър, лаптоп и таблет - по всяко време и навсякъде.

Още по темата: Образование

Подобни статии