Безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания във ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) организира безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания. От лечебното заведение уточняват, че специалистите от Клиниката по дерматология ще извършват прегледите на 15,16 и 17 юни.

От болницата предупреждават, че желаещите да проверят кожата си в началото на лятото трябва предварително да си запишат час. Възможност за прегледи ще има до изчерпване на предварително определените часове. Консултациите ще се извършват в рамките на трите дни, от 9.00 до 12.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Дерматолозите съветват пациентите да не подценяват слънцезащитата през ваканцията и да използват продукти с фактор 30 или 50 – като превенция срещу рака на кожата и стареенето й.

Специалистите предупреждават още, че между детските и подрастващите години, излагането на слънце влияе на бенките. Колкото повече бенки има един човек, толкова по-голям е шанса да развие рак на кожата, тъй като около 35% от кожните ракове се развиват от бенки. Прекаленото излагане на слънце също може да провокира появата на лезии, които в по-късен етап могат да доведат до рак на кожата.

При най-светлите хора и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце, напомня началникът на Клиниката по дерматология доц. Весел Кантарджиев.

Данните показват От 50% до 70% от кожните ракове са причинени от прекаленото излагане на UVA и UVB лъчи. Дерматолозите препоръчват да избягва излагане на слънце между 12.00 и 16.00 часа, да търсим сянка, вместо директно излагане на слънце. И да не забравяме, че дрехите (шапки, тениски и очила) са най-добрата защита от UV лъчите, казва още доц. Кантарджиев.

Подобни статии