БГ корабът ни вози полярниците в 20 каюти

Проф. Пимпирев: Отплава догодина, оборудват го с три лаборатории

Снимка: Личен архив Проф. Пимпирев с Мария Бакалова, която стана кръстница на кораба.

В 20 удобни каюти ще пътуват полярниците ни в новия научно-изследователски кораб на България „Св. св. Кирил и Методий“. Във всяка една от тях ще спят по двама учени, съобщи ръководителят на българската полярна мисия проф. Христо Пимпирев.

„Нашият кораб има специален жилищен блок за пасажери и учени, който е с 20 каюти, където могат да живеят 40 души. Така във всяка стая ще спят по двама души със собствен санитарен възел. Отделно ще има 20 души екипаж. Плавал съм в нови кораби с по 8-15 души в каюта, а тоалетната е една за всички тези хора“, отбелязва ученият. В плавателния съд има две научни лаборатории, а трета ще бъде създадена в контейнер на външната палуба.

Всеки момент се очаква да бъде пусната обществената поръчка за ремонта на кораба. „При всички случаи догодина той ще отплава към Ледения континент. Ако няма забавяне по обществената поръчка, това ще стане още в края на януари - началото на февруари, но е по-вероятно това да се случи през октомври догодина“, уточни проф. Пимпирев.

Предварителните прегледи на корпуса и на двигателите показват, че те са в доста добро състояние, въпреки че корабът е стоял на котва на пристанище Варна 4 години. „Двигателите му са едни от най-добрите в света и имат още доста живот. Това е много важно, тъй като при една експедиция до Антарктида той ще трябва да плава в едни води с ледени блокове. Корабът е построен през 1984 година. Много плавателни съдове под различни флагове по света, включително такива под флагове на НАТО, са на доста по-достолепна възраст от нашия“, обясни още професорът. Очаква се след ремонта той да стане първият български военен научноизследователски кораб, който ще плава в Световния океан и ще прави изследвания. Той ще играе незаменима роля и в изследванията в Черно море и ще прави мониторинг на водата, на рибното богатство и биоразнообразието.

Подобни статии