Звездите от "Хелс Китчън" и "Мастършеф" станаха инфлуенсъри

БГ кулинарите с шоу в мрежата

Победителят от “Хелс Китчън” Дани Спартак издава шедьоврите си.

Стотици хора преоткриха готварството, докато стоят у дома. Извънредното положение и наложената изолация отключи неподозирани таланти най-вече у дамите, голяма част от които разкриха своите кулинарни шедьоври в интернет. Желанието им за още рецепти провокира едни от големите звезди на българската кулинарна сцена да споделят триковете в кухнята по един нов, различен и непознат до момента начин – с импровизирано шоу в мрежата.

Пред “Телеграф” готвачите, познати от малкия екран, издадоха, че най-търсена се оказва формулата за домашните хляб, баници и козунаци, допълвайки още, че дистанционните уроци се оказват истинско предизвикателство, подлагащо на изпитание техните знания и умения.

Начало на видеоуроците даде известната готвачка Божана Кацарова, която грабна голямата награда в предаването “Мастършеф”. Чаровната майстор-кулинарка направи заявка за изключително високо ниво, споделяйки от лесни към трудни рецепти, описвайки подробно необходимите продукти и начин на приготвяне. Нейните специалитети определено са сред най-хвалените в мрежата, причина за което са стотиците илюстрации. В подобно отношение първото място може да си подели с победителя в първия сезон на “Хелс Китчън” Дани Спартак, който след края на шоуто отвори свое заведение. Симпатичният мачо твори със замах и се радва на стотици симпатизанти. За последно той сподели трика си за добрата баница с агнешко, боб с еленски бут и тайната за съвършените американски палачинки.

 “Времето у дома прекарвам с любимите си момчета – съпруга ми Адриян и нашето куче Арес. Разбира се, в гледане на филми, готвене, чистене… Работя от вкъщи по проектите, които отлагах във времето, към днешна дата са почти готови. Реших да споделя някои от рецептите си онлайн, не го приемам като предизвикателство, а по-скоро като удоволствие, обмяна на опит и идеи. Смея да твърдя, че се справям добре. За мен е изключително важно да има обратна връзка, съдя по това колко всъщност дами ми пишат, изпращат снимки или звънят, след като са видели някое от качените видеа. Самите клипове не ми отнемат много време, не ги монтирам, а ги качвам под формата на история (бел.ред., публикация в уебпространството, достъпна в рамките на 24 ч.), заснемането е дълго колкото и процесът на готвене. Опитвам се да публикувам всеки ден, тъй като наблюдавам висок интерес, но не винаги успявам. Определено най-търсени са рецептите за хляб, това е най-гледаната ми до момента. Козунаците също не отстъпват. Минават дни, седмици дори, а някои хора продължават да ми изпращат снимки, да ме отбелязват и да споделят, че успешно са се справили, доволни от резултата и визията”, споделя майстор-готвачът Светлана Илиева, която бе сред фаворитите в първия сезон на кулинарната надпревара “Хелс Китчън”. В момента красивата готвачка има своя рубрика в предаването на Нова телевизия – “На кафе”, където представя лесни и бързи за приготвяне ястия. Всъщност докато стои у дома тя реализира и друга своя идея – излага богатата си колекция от ножове на една от стените в коридора. “Според моя съпруг е малко “откачено”, за мен обаче е уникална гледка”, допълва с усмивка кулинарката.

Нейният колега както в кулинарната надпревара, така и в предаването, Станимир Калинов признава, че изолацията в първите дни не му се е отразила никак добре. Той не споделя рецепти онлайн, но за сметка на това отговаря на всички въпроси от страна на последователите – свързани с продуктите за здравословно хранене, начин на приготвяне и дози. “Първоначално изолацията не ми се отрази добре. Това е така, защото съм свикнал да бъда зад котлоните, в огъня, да работя по цял ден и да радвам хората чрез храната, която приготвям. Решението беше да погледна на създалата се ситуация от друг ъгъл, да я пречупя в моя полза. Започнах да тренирам у дома и да консумирам само здравословна храна. Стана така, че нещата се преобърнаха положително за мен, моето тяло и моето здраве. Доста от колегите ми се включиха с онлайн съвети за готвене, което е много хубаво, помагат на хората, а те радват своите семейства с нови и оригинални рецепти. Подкрепям ги напълно, аз издавам моите такива в предаването “На кафе”. Безспорно е, че хората преоткриха готвенето, качват рецепти, снимки, видеа. Появиха се кулинарни инфлуенсъри (смее се). Питат ме – от къде да пазаруват, по колко, на каква температура да бъдат приготвени и пр. Старая се да отговарям на всички. Смятам, че като професионални готвачи сме длъжни да помагаме с онова, което умеем най-добре.  Най-често задаваните въпроси са свързани с рецептите за хляб, баници и козунаци. Моят съвет винаги е да не прекаляват с брашното, а да наблягат на сезонните плодове, защото след този и без друго тежък период ще са качили килограми, а никой не иска да губи добрата си форма”, споделя пред “Телеграф” Станимир.

Кулинарката Ася Дюлева, която взе участие в шоуто на “Мастършеф” през 2017 г., изненада последователите си с кулинарен влог. “В момента съм се фокусирала върху две неща – ремонта, който правим вкъщи, и влога, където разкривам част от любимите си рецепти. Чувствам се добре, запълвам времето си по един изключително приятен начин – избирам цветове за стените, допълващ декор и пр. За мен е важно да създам необходимия уют и комфорт, като че ли творческата вълна идва една идея по-лесно… Любопитно е, че началото на моите онлайн уроци бе в дни на изолация, т.е. когато всички са у дома и всячески се чудят какво да направят със свободното си време. В “Мастършеф” имах подкрепата на моето семейство, колеги и приятели, сега получавам съобщения от най-различни хора, които ми се доверяват и правят смелия опит да приготвят нещо напълно непознато. Не се отдадох изцяло на кулинарията, работя като стюардеса, обичам пътуващите, техните истории, различните градове… Готварството обаче остава моето хоби. В този влог съм вложила енергия, труд и съставката за съвършенство – щипка любов”, споделя тя.

Подобни статии