БГ медици борят COVID-19 с лекарство за паразити

Проф. Иво Петров: Нобелови лауреати са го създали, замествалo е хлорохина

Лекарство за паразити може да се окаже ключово в битката с коронавируса, а България е на път да направи пробив в лечението. На брифинг в здравното министерство вчера шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов заяви, че през месец май у нас е стартирано клинично изпитване с лекарствения продукт ивермектин.

България е първата страна в ЕС, която е започнала такова клинично изпитване. То се прави изцяло от български екип, но е провокирано от учени в Австралия. Всъщност за тяхното откритие пръв съобщи още през април националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Пред "Телеграф" проф. Петров разказа повече за лекарството и неговото приложение.

„Поехме инициатива за евентуално изследване на този медикамент. Той се оказа на разположение в България благодарение на една от фармацевтичните компании, която успешно го прилага във ветеринарната медицина.
Направи се организация и благодарение на институциите – Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването, ивермектина беше регистриран като продукт, който да бъде включен в проучване. Не като стандартен лекарствен продукт за употреба от хора, но като медикамент, който да бъде включен в клинично изпитване. Наистина имаше много бърза намеса отстрана на държавните институции“, разказа проф. Иво Петров.

Ивермектинът е синтезиран през 70-те години на миналия век и е плод на усилията на трима учени, които са Нобелови лауреати, сподели проф. Петров. По думите му благодарение на този медикамент са спасени милиони. „Той е приложим най-вече в тропическите региони където има много паразитни заболявания, които засягат черва, нервна система, очи.

По ирония на съдбата ивермектинът е открит като заместител на хлорохина, който беше издигнат до небесата, като „Средството“ срещу COVID-19 и после беше смазан и зачеркнат едва ли не като неработещ. И двата продукта са използвани за лечение на малария“, обясни проф. Иво Петров. В последствие ивермектинът е намерил приложение в лечението на паразитни заболявания. „Десетки години медикаментът е прилаган в хуманната медицина, а след това е пренесен във ветеринарната медицина“, разказа още проф. Иво Петров.

Всъщност в България продуктът е регистриран именно за лечение и профилактика на различни външни и вътрешни паразитози при животните.
Приложението му срещу коронавирус обаче бе признато и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) – САЩ. Според публикувания доклад еднократно лечение с продукта е способно да доведе до намаляване на вируса в клетките с до 5000 пъти за 48 часа. Освен това ивермектинът е включен в списъка на основните лекарства на СЗО.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • БЛС застана зад здравния министър, призова за разум

  БЛС застана зад здравния министър, призова за разум

  Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог. Това се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

  84
 • Приемът на омега-3 ни помага да спим достатъчно

  Приемът на омега-3 ни помага да спим достатъчно

  Австралийска експертка съветва да приемаме омега-3, за да спим поне с час повече, съобщи електронното издание на "Дейли мейл". "Дефицитът на омега-3 може да доведе до намаление на хормона на съня мелатонин, а приемът му с храна поддържа нужното ниво, намалява тревожността и предизвиква желанието за сън", каза психоложката Оливия Арецоло.

  114