БГ въдичари мятат за лаврак, паламуд и баракуда в Гърция

Бате Заки с Голям шлем на Ситония – извади 14 хищника за 3 нощи

БГ риболовци вече мятат въдици за лаврак, лефери, паламуди и баракуди на Халкидики, след като Гърция отново разреши риболова. Един от тях е Здравко Стайков, известен в риболовните среди като Бате Заки, който преди броени дни се върна от Ситония. Само за три нощи той успял да извади 14 хищни риби от гръцкото море.

„Хванах всички видове хищници – лаврак, лефери, паламуди и баракуди. Така да се каже – направих Голям шлем! Горе-долу всички видове бяха поравно. За мен това е добре, макар трофейни да нямаше. Единият лаврак обаче беше към 2 кила, имах и друг, по-малък. Паламудите бяха по кило и нещо, леферите по 700-800 грама“, разказа риболовецът.

Температури

В Гърция температурите ударили 32 градуса на брега. Хората се препичали на плажа, а заведенията с маси навън също отворили. Жегата обаче не се отразява много добре на риболова на хищници.
„Водата е 18 градуса и затова рибата е по-трудна. Хищниците не обичат много топла вода, дърпат се навътре. Освен това сега паламудите и баракудите са с хайвер. Ходят след примамката, но рядко я взимат“, обяснява Бате Заки. Ключът към слуката обаче е да замяташ рано сутрин и привечер, когато рибите се хранят.

Като змиорка

Друг ключов момент са примамките. Специално за леферите и лаврака Бате Заки използва една на българина Искрен Димитров. Казва се ERROR и по издължената си форма прилича на змиорка. Тя е повърхностна, плува отгоре и хищниците я атакуват. Дълга е около 17 сантиметра. Паламудът пък се лови на джиг.
В момента обаче хищниците не са толкова активни. Особено баракудите и леферите. Те често само плуват след примамката и невинаги я атакуват. Само паламудът се хвърля веднага в атака, мине ли примамката край него.

Водене

За воденето също си трябва майсторлък. “Не ловя на стръв, защото това не е интересен риболов. Стоиш на брега и чакаш. Предпочитам да провокирам рибата с примамките, а воденето е много важно“, обяснява още Бате Заки. Баракудата например обича бавно водене, без туич. Въртиш леко и спираш и баракудата атакува. Паламудът е страшно бърза риба и бързо се води. Леферът се лови, като въртиш наляво и надясно, като имитираш рибка, която плува на повърхността и бяга.
Хищниците се ловят най-добре от декември до март-април. Доскоро обаче риболовът в Гърция бе забранен с изключение на един прозорец около Нова година и това спираше БГ рибарите. Отскоро родните риболовци отново могат да упражняват хобито си по гръцките брегове. Процедурата е малко сложна и скъпа, но това не отказва най-запалените въдичари.

Процедура

„Доскоро трябваше да пишеш есемеси къде отиваш – имаш право на три часа разходка или риболов. Още на влизане в Гърция имаш QR код с информация къде отиваш и къде ще спиш. PCR тест си правиш в България. На границата може да ти направят и антигенен тест за тяхна сметка. Когато влезеш в Гърция, нямаш право да напускаш областта и не можеш да обикаляш свободно. На връщане пък нашето консулство трябва да ти издаде документ в колко ще тръгнеш, коя граница ще минеш, какъв е регистрационният номер на колата. В България отново трябва да си правиш PCR“, разказва Бате Заки. Цялата процедура е трудна, скъпа и сложна - „но това не може да ни спре!“.


Скоро пускат ваксинирани без тест

Тестовете са задължителни дори за деца над 5 г. А ако на границата гърците ти направят антигенен тест и той излезе положителен, не се връщаш в България, а те настаняват в гръцки хотел за сметка на тяхната държава.
Очаква се скоро тестовете да отпаднат за ваксинирани българи. Нашенците ще могат да влизат в Гърция с тапия за имунизация 14 дни след втората игла.


Хванал лефер с дупка от харпун

В едно от предишните си риболовни приключения Бате Заки попаднал на доста любопитен улов. Извадил от морето 4-килограмов лефер с дупка от харпун в корема. „Гъркът харпунджия го е изпуснал, но от мен нямаше как да избяга“, хвали се въдичарят. Освен продупчения лефер тогава хванал и един хубав лаврак към две кила.
Но най-интересната риба извадил преди две години от гръцкото море негов приятел. Това е делфиновата риба махи-махи, която обитава райони със субтропичен и тропичен климат – от Карибите до Фиджи. Интересното при нея е ярката окраска в зелено-синьо-жълто. Тя обаче избледнява няколко минути след като рибата се извади на брега.

Подобни статии