БГ звездата в Холивуд Антон Котас: С първия хонорар си купих компютър, написах криминален сценарий и заснех филм с приятели

Майка му Калина: Пее песни на Лили Иванова и Фреди Меркюри

  • Кейт Бекинсейл ме убива на снимките на Джолт
  • Тодор Чапкънов ми обеща роля в БГ лента, мечтая да играя с Блатечки и Духовникова

- Калина, вашият син Антон Котас е познат от големия екран. Към него има отправени покани от екипите на мегапродукции като „Кобуеб“ и „Кунг Фюри 2“, с участието на Арнолд Шварценегер. Как едно българче на 12 г. получава шанса да се изяви на световната киносцена? Тони, ти какво мислиш?

К.: Преди няколко години във връзка с някакъв проект Тони беше картотекиран в база данни на кастинг агенция. От там са му се обаждали многократно за най-различни кастинги, но до миналата година не беше избиран за по-голяма актьорска роля. В крайна сметка миналата година така се получи, че в рамките на осем-девет месеца се яви на 4 кастинга и всички те бяха успешни. Късмет, случайност, търпение, вяра, талант – сигурно е комбинация от поне тези неща взети заедно.

А.: Тези участия дойдоха след много кастинги, след които не бях поканен и след години учене на английски и включване в други събития, които ми дадоха опит и увереност. Усетих, че ми е много приятно и хубаво на сцена! И изведнъж кастингите започнаха да стават успешни, да се чувствам не като на изпит, а като приятно време, в което се забавляваш да правиш етюди.

- Как се озова в актьорския състав на „Афтър“?

К.: Предполагам, че причината не е една. На първо място Тони е изключително спокоен и освободен пред камерата, държи се естествено, напълно непринудено. Това мисля си не се учи - или си го имаш, или не. В допълнение той борави с английския език много свободно, и то без акцент на чужденец. Не на последно място приликата между Антон и главния герой в поредицата е очевидна и търсена, така че и това предполагам има своя принос да се спрат на него

А.: В третата част от поредицата се разкрива какъв съм точно - т.е. каква е връзката ми с главния герой. Иначе през повечето време си партнирах с него - Хиро Файнс Тифин, и с екранните ми родители – баща ми и доведената ми майка. Имаше няколко големи сватби, на една от тях дори каня и танцувам с Теса (Джозефин Лангфорд) - другата главна героиня. Общо взето, през всичките си 8 снимачни дни бях постоянно сред актьорите и си изкарвахме доста весело. Случваше се през почивките да играем с Хиро на „хвани топката“, разказвахме си смешни истории, говорехме си за предишни проекти, за снимките на „Хари Потър“, където той участва. Аз го имитирах, а той ми каза, че го правя по-добре от него. Не се взимам толкова насериозно, но беше много яко, че ме уверяваше в това.

- На снимачната площадка едва в последните дни се разбира, че е българин. Разкажете ни за забавните моменти от процеса?

А.: Понеже и през почивките постоянно се закачахме с екипа и асистентката, която отговаряше за мен, чувайки, че говоря само на английски е решила, че не говоря български, а и името ми едно по-странно… Идва при мен, дава ми електронното меню и ме чака бързо да избера обяд, докато говори и прави други неща, а то менюто също на английски. Аз не познавам почти нищо от тези странни храни и поръчвам каквото ми падне… Доста често се оказвах гладен след „обилния си обед“, представляващ някакви зелени листа и каперси или каквото е там. Добре че караваната с дребните сладки и солени бързи закуски беше винаги наблизо (смее се).

К.: Не съм сигурна дали курсовете, на които ходи, са причината за това, дали филмите, които държи да гледа без превод, или пътуванията ни извън страната, които правим винаги с него, може би всички заедно в крайна сметка са му помогнали да „чуе“ звученето на английския. Факт е, че с голяма лекота овладява и възприема езика. Отдава му се. Де да беше и с математиката така лесно (смее се).

- Като майка – как ви се стори пред камера? Кои са основните му качества и подозирахте ли, че киното е неговото призвание?

К.: Има един израз „камерата те харесва“ и често ни го казват по адрес на Антон. От много малък без никакво притеснение говореше с хората и изнасяше своите детски представления. В първи клас игра водеща роля в детска пиеса в училище и впечатлението, което остави у всички родители, че едва ли не посещава курсове и класове по актьорско майсторство и е подготвен за това. Истината е, че на него всичко това му идва отвътре. Няма нужда да се преструва и да „играе“. Просто влиза в ролята и изиграва героя според представи за него и така както е описан по сценарии.

А.: И предпочитам тези на злодеите...

- Любопитна е и още една покана – тази за участие във филма „Джолт“ с Кейт Бекинсейл. Какво се случи?

А.: Филмът изобщо не е детски и участието ми там беше съвсем малко, но пак беше забавно. Аз с още няколко деца участваме в първите сцени, в които много бързо се разкрива образът на главната героиня. А случи се това, че тя ме убива почти веднага, така че – който ме видял-видял (смее се).

- През месец август м.г. се явяваш на кастинг за филма „Долината на любовта“ и печелиш една от главните роли в американската продукция. С кого се среща и кои холивудски любимци ти дадоха съвети?

А.: На кастинга за тази роля беше и режисьорът Тодор Чапкънов. Той се зарадва, като ме видя, защото ме познава от предишни кастинги. Говорихме си, правихме сцената, снима ме. След няколко дни се обаждат от кастинг агенцията и питат дали мога да яздя кон или поне, ако не мога, дали ме е страх от коне. Аз не можех да яздя, то това не е като да караш колело и всяко дете да го може. И тогава татко ми реши да ме заведе до конната база в Славия и да ме пробват как се чувствам на кон и Краси – треньорът, казва – той е като залепен за този кон…. Наистина, чувствах се идеално и нито изпитвах страх, нито притеснение. Много ми хареса да яздя. Е, тогава не яздех, возех се.

К.: А аз направих няколко снимки и видеа и ги изпратих в кастинг агенцията и им казах – „Явно не го е страх да язди кон...“

А.: И след един ден се обадиха да кажат, че са ме избрали за ролята.. Това беше първото ми по-голямо участие, имах 7 или 8 снимачни дни, направо си беше страхотно преживяване вече като актьор на снимачния терен – имах си асистенти, своя каравана е после разбрах, че това е във всеки филм, в който си актьор. Много ми харесва.

К.: И като резултат и до този момент Тони продължава да ходи на езда, като от доста време вече язди сам и не се вози, а наистина язди.

- Музиката е другата страст на Тони. Изпълнява песни на Емил Димитров, Лили Иванова... Как се запали любовта към мелодията и творчеството на тези велики български певци?

К.: Неговата учителка г-жа Мая Василева. Тя го привлече в хора на НУКК, избра му песни, показа му, че може да се справи. Ние не можехме да повярваме как изпълни „Събота вечер“ на Лили Иванова в зала 1 на НДК по време на годишния концерт на Михаил Белчев. А на изложението за дигитален маркетинг – WEBIT, Тони пя Фреди Меркюри, който сам си беше подготвил. С баща му онемяхме, а всички гости станаха от масите си и дълго аплодираха. Преди пандемията го очакваха няколко участия във Военния клуб и Зала 1 на НДК, но пропаднаха. Тогава пък дойдоха киноангажиментите.

- Извън музиката и киното какво дете е той?

К.: От първи клас е в НУКК – Горна баня. Обожаваше началната си учителка г-жа Ермолина. Сега вече е 6-и клас, нарастват ангажиментите в училище. Със сигурност предпочита да прави нещо по-забавно пред това да решава задачи и учи уроци, но хубавото е, че разбира колко важно трябва да се отнася към ученето и ангажиментите, свързани с училището изобщо, тъй като това ще предопредели до голяма степен неговото бъдеще.

А.: Обичам да се движа – тичам много бързо, ходя на плуване, карам ски и колело, ходя и на езда. С първия хонорар от филм си купих най-хубавия компютър и професионална програма за видеообработка.

Много обичам да правя кратки филми – да ги обработвам, да слагам ефекти.
Обичам да играя на конзоли и игри в мрежа с приятели, петък и събота гледаме сериали и хубави филми до късно вечер.

- Лятото е към своя край, успяхте ли да си подарите заслужена почивка?

А.: През лятото имаше и почивка, и пътувания, но и учене. А между всичко това успях да се снимам и в една реклама. Иначе започнах да си разучавам новата програма за монтаж на филми. Докато бяхме на морето, написах сценарий. И после всички, с които бяхме, ми станаха актьори! Вече имам филм - 12 минути, криминален, с неочакван край. 

- Какво предстои на Тони? Бихте ли го включили в реализацията на българска продукция или държите на постиженията зад граница?

К.: Да участва в български филм или сериал, е една от все още неосъществените мечти и желания на Тони. Истината е, че той обожава да се снима и дори няма толкова голямо значение дали проектът е български или чуждестранен, важното е да е пред камерата и преживява събитията на своя персонаж.

А.: Това ми е мечта. С Тодор Чапкънов вече снимах и ми е обещал да ме покани и в български филм.

Бих искал да играя с българските актьори, които обичам много: Геро - каква роля в „Зорба“, Рачков, Асен Блатечки, Теодора Духовникова.
С мама и тати ходим често на театър и си представям, че играя с моите любимци.

- И за финал – какво си пожелавате вие и вашият син?

А.: Много искам да успея да вляза в Американския колеж. Вече ходя на уроци по математика и български. Иначе много бих искал да участвам във филм на „Марвел“, но не сега, а когато порасна и съм възрастен, за да не е детски филм. А сега си пожелавам следващото ми участие да е в български филм или сериал.

К.: Пожелавам си да постига и да сбъдва. Пожелавам си да се радва и да цени всичко, което има в живота си, да го прави все така пъстър и многопластов. А като родители с неговия баща си пожелаваме да можем дълги години да се радваме на всичко, което той прави и създаде по пътя си, на което и поприще избере да се раздава.

Подобни статии