Биатлонът ни тества ски на изкуствен сняг

Нашите тренират с американци и украинци във Финландия

Снимка: biathlon.bg Отборът ни се готви здраво за старта на сезона.

Националите на България по биатлон започнаха пробите на новите си ски за предстоящия сезон от вчера.

Най-добрите ни състезатели са на подготовка във Финландия от началото на месеца и там изчакват първите стартове за Световната купа в края на ноември. Българите са във Вуокати – световноизвестен зимен център, в който в момента тренират още отборите на САЩ, Украйна, Белгия и др.

„Всички в нашия лагер са здрави, няма контузени и не пропускат ден без занимания. Тренираме на трасе с изкуствен сняг, покрай него все още няма дебела естествена снежна покривка, само тук-там сутрин се белее. Пистата с дължина 3300 м е отлично подготвена и заедно със стрелковия комплекс предлага превъзходни условия за подготовка на биатлонисти. Националите вече са с новите екипи, а вече пробват и новите си ски за сезона. Те бяха получени по-рано през годината, но в последните дни преминаха задължителната обработка от ваксмайсторите“, разказа помощник-треньорът на националите Красимир Дочев.

Специалистът изтъква строгите медицински мерки за всички, които тренират във финландския зимен център. „Още при пристигането от всеки се изискваше отрицателен корона вирус тест с давност 72 часа, след което бяха направени нови тестове тук, на място. Навсякъде са въведени строги мерки, но няма психоза. Маските са препоръчителни, но хората тук са много дисциплинирани и всички ги носят. Отделно ни известиха, че вероятно преди всеки кръг за Световната купа участниците ще бъдат тествани за коронавирус“, споделя помощник-треньорът.

Във Вуокати в момента са Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова.

На 26 ноември те тръгват към Контиолахти, където са насрочени първите два кръга за Световната купа. Там към отбора ще се присъедини Десислава Стоянова. Световната купа стартира на 28 ноември с индивидуалните стартове на 20 км мъже и 15 жени.

 

Подобни статии