Big Brother - люпилня за политици

Победителят Здравко от първото издание на шоуто и Недялко, бат'Сали и Ирена от второто са посягали към високи държавни и местни постове. Всички се канят да продължат кариерата си като депутати или кметове

Бат'Сали твърдеше, че се пробва в политиката с конкретна задача - да промени манталитета на циганите

Победителят Здравко от първото издание на шоуто и Недялко, бат'Сали и Ирена от второто са посягали към високи държавни и местни постове. Всички се канят да продължат кариерата си като депутати или кметове

Най-гледаното шоу в България Big Brother се превръща в люпилня за политически кадри. Победителят от предишната игра Здравко и трима участници в сегашното є издание ­ Ирена, бат' Сали и Недялко, вече са се пробвали на политическото поприще като кандидати за депутати и кметове. Здравко и бат'Сали са от листите на НДСВ. Ирена е от "Новото време". Недялко е верен на земеделците на Яне Янев.
И четиримата участници в Big Brother са посягали към политиката, преди да влязат в играта. И четиримата възприемат популярността, натрупана в Къщата, като трамплин за политическа кариера. И четиримата се канят да продължат щурма към парламента и кметствата, но този път с гарантиран успех заради новите си фенове, с които са се сдобили по време на участието си в шоуто. И четиримата са убедени, че политическите сили ще се възползват от шумотевицата покрай техните личности и ще се опитат да привлекат избиратели, като ги избутат на челни позиции в листите си. И четиримата смятат, че между политиката и шоуто има много общи неща.
Това е равносметката на в. "Политика" след края на второто издание на Big Brother на 19 декември, което в течение на 3 месеца забавляваше зрителите с горещите страсти между съквартирантите.
Здравко щурмува политиката преди играта

"Победата в това шоу си е своего рода мажоритарен вот", повдигна пръв завесата пред политическите сметки на съквартирантите и партиите лидерът на младежката организация на НДСВ Светослав Спасов. Тези думи бяха предназначени за финалиста от Big Brother 1 Здравко Василев. 27-годишният победител е участвал в изборите за общински съветници през 2003 г. от листата на НДСВ в Приморско. След като отнесе заветните 200 000 лв. от шоуто, той мигновено получи оферта да стане координатор на царската партия за Бургас. А след като си купи яхта с парите от Big Brother 1, заяви, че обмисля по-сериозно и представително участие в политиката.
Броят на политически ангажираните участници във второто издание на играта нарасна на трима. Като последователи на Здравко в партийните изкушения се разкриха Недялко Лазаров от Национално сдружение БЗНС, преименувано на "Ред, законност и сигурност", Стефан Кемалов, придобил известност като бат'Сали, от НДСВ и Ирена Василева от "Новото време". Така трима от общо четиримата обвързани с партиите съквартиранти се оказаха в пряка връзка с царистите.
Кастингът за набирането на участници в играта се извършва от продуцентите на шоуто "СИА Адвъртайзинг". Същата фирма беше ангажирана и с предизборните кампании на политическата сила на Симеон Сакскобургготски НДСВ на парламентарния вот през юни 2005 г. От "СИА Адвертайзинг" обаче отричат да са имали информация за политическата принадлежност на Ирена и Недялко, когато са подбирали кандидатурите им за Къщата. "За бат' Сали знаехме", каза един от собствениците на СИА Никола Тупарев.
"Партийните пристрастия на участниците никога не са били предмет на разговор между нас и продуцентите, защото не са ни интересували, а и не са били решаващи за участието им в шоуто", обясни пред "Политика" председателят на съвета на директорите на "Нова Телевизия" Силва Зурлева. "Не смятам, че има конфликт на интереси тук", опроверга тя категорично подозренията в умишлен избор на съквартирантите от продуцентската къща и конфликт на интереси, сблъскващи шоуто с политиката.
За политически пристрастените обитатели на Къщата обаче "Big Brother" е зеленият светофар пред политическото им бъдеще. И тримата, които изгубиха вълнуващата сума от 200 000 лева, смятат да капитализират участието си чрез политическа кариера, от която и без това са изкушени. Феновете им също смятат, че техните фаворити са с гарантирано бъдеще в политиката, независимо коя партия представляват. Според тях популярността на съквартирантите, натрупана в играта, е достатъчно условие, за да привлече гласовете на почитателите им.
Феновете стават електорат
"Ако той се появи на избори, ще гласувам за него, защото има лични качества и висок морал. И много хора ще гласуват за него в цяла България, защото той е страшно известен и е истинският победител в играта", заяви пред "Политика" фенът на Недялко ­ Борис Дамянов. "Кой е този Георги Марков?", попита той в отговор на въпроса дали харесва новата партия на фаворита си, оглавена от бившия конституционен съдия. Младият мъж е ревностен почитател на Big Brother.
Преди това със същата страст е следил и политиката. "Още от 90-та година гледахме всичко по телевизията, ходех по митинги, слушах певците Кирил Маричков, Жоро Минчев, Вили Кавалджиев. Но вече не следя политиците.
Нашият живот вече се обогати с други неща, с Big Brother, за който поздравявам "Нова телевизия", обяснява как е заменил едно шоу с друго по-атрактивно Дамянов.
"И аз, и хората ще гласуват за Недялко. Шоуто го влече, то е в кръвта му, а той може да го прави, защото е искрен и не преиграва. Дори си мисля, че като политик ще се справи по-добре от досегашните", коемнтира пред "Политика" и един от приятелите му Диян Димов. Младият мъж не е особено заинтригуван от чисто политическите измерения на живота, но не смята да пести усилията си и да иде до урната, ако близкият му участник Big Brother се появи в нечия листа.
Недялко се готви за скок
"Тръгвам яко напред, Първо ще скоча в местните избори догодина и резултатите от тях ще са барометър за участието ми в парламентарните избори", закани се Недялко пред "Политика". "Изграждам се като политик от нов тип и хората ме харесват, защото имам много силен словоред, който ме откроява и впечатлява. Мога да говоря, без да имам написан текст от воле по всякакви теми с часове. Ей сега ако ме записваше с касетофон, четири касети нямаше да ти стигнат", заплаши той репортера на "Политика".
Политиката е стара тръпка на Недялко. Седем години преди да се запише за кастинга в Big Brother ­ през 1998-а, той се записва в Национално сдружение БЗНС на Яне Янев, който наскоро се преучреди в партия "Ред, законност и сигурност", оглавена от бившия конституционен съдия Георги Марков.
При земеделците на Яне го завел един от координаторите на Жорж Ганчев в града, осветли Недялко старта на политическата си кариера пред "Политика". Двамата със съгражданина си се знаели отдавна, та покрай местната им дружба Недялко дори охранявал вилата на Жорж в Резово. И когато напусналият БЗНС-Народен съюз Янев събирал кадри по места, за да създаде новата си партия, Жорж препоръчал на Яне Недялко, а старият му познат го свързал с него. И така днешното популярно лице от втората игра на Big Brother стъпило здраво на политическото поприще.
Още на следващата година Недялко става областен председател на Яневите земеделци в Ямбол, а през 2000 г. влиза в председателския съвет на организацията му. На парламентарните избори през 2001 г. повежда листата му в Ямбол и Пазарджик, но тогава партията на Яне Янев не прескочи 4-те процента.
За сметка на това обаче партията му застанала зад кандидатурата на сегашния кмет на Ямбол Кирил Тодоров, който спечели изборите през 2003 г. като независим кандидат. "Аз и още четирима души му направихме цялата кампания", горд е с постижението си Недялко.
А след участието си в Big Brother той смята, че едва ли политиците могат да се премерят по популярност с него.
Бат'Сали чака наддаване
"Пак бих се кандидатирал. Стъпвам на педала и напред." С това убеждение излиза от играта и бат'Сали. Политическата му обвързаност с царистите обаче не би могла да се нарече непоклатима. "Харесвам НДСВ, но зависи кой какво ще предложи. Интересни са ми "Евророма". Харесвам Юлияна Кънчева. С Цветелин Кънчев не се познаваме добре, но сме се виждали", намеква за нови хоризонти пред политическото си бъдеще циганинът от Казанлък.
Бат'Сали твърди пред "Политика", че за каузата на НДСВ го привлякла зам.-кметицата на Казанлък Юлияна Палазова по време на местните избори през 2003 г. Тогава той се озовал в листата на царистите за общински съветници преди тъста си Илчо Антонов. "Така го бяхме измислили ­ ако аз вляза, да се откажа и да влезе той", споделя семейната стратегия Сали. На парламетарния вот през юни 2005 г. той отново е включен в жълтите листи, но едва на 17 място в Стара Загора.

Бат'Сали щурмува политиката с конкретна политическа задача. "Бих искал да променя манталитета на циганите", обяснява кредото си той. "Мисля, че ако той реши да стане политик, има бъдеще", разказва за гражданската активност на прочулия се циганин Васил Иванов-Лучано, който е смятан за негов покровител. Бившият спортен министър очевидно не подозира, че след споходилата го слава в Big Brother протежето му вече е хвърлило око и на други партии, в които да търси изява и политическо бъдеще.
Ирена гледа само в център-дясно
Третата политически обвързана съквартирантка Ирена като че ли е със значително по-трайна ориентация. Тя остава вярна на досегашния си избор в лицето на "Новото време" и мисли, че популярността є след шоуто я прави добър партньор в политически план.
"Популярността има две страни, а шоуто се съвместява с политиката, както и политиката ­ с шоуто", сподели пред "Политика" Ирена. Не това обаче е имала предвид психоложката по образование, когато се записала в "Новото време". Тя веднага си харесала партията с кратка биография, заради активността є в парламента.
"Аз съм нормален, обикновен, средностатичстически човек, който всекидневно се сблъсква с различни неща и тъй като виждам, че вече 16 години в парламента нищо не става, реших да взема нещата в свои ръце", мотивира влизането си в "Новото време" Ирена. Тя сама открила офиса на отцепниците от НДСВ, а сетне се записала в партията по Интернет. И още на парламентарните избори през юни тази година попаднала на по-задни позиции в листите в 24 и 26 софийски район. Лидерът на нововремци Емил Кошлуков беше неин яростен застъпник, когато зрителите трябваше да определят дали да напусне играта. "Не се познаваме лично с него, но двамата сме астрални близнаци. Дори сега му издирвам телефона, за да му благодаря за подкрепата", обясни тя пред "Политика".
След Big Brother Ирена е готова да продължи участието си на политическата сцена. От "Новото време" още не са я потърсили, но засега тя не смята да се отказва от тях, защото политическите є убеждения са ориентирани в дясно-център. Бившата съквартирантка обаче не е убедена, че хората, които биха гласували за някои от участниците в Big Brother, ако ги видят в ролята на политици, няма да имат вярна представа за тях. "Средата е изкуствена и тя не отразява реалния живот, макар ние да сме представителна извадка на обществото, в което обаче политиците не фигурират", сподели психоложката пред "Политика". За нея пребиваването є в Къщата е прекрасен материал за една бъдеща книга по специалността, която в момента не може да практикува. Сега Ирена е изпълнителен директор на фирма, която се занимава с животноводство, но участието є в играта е изострило психологическите є сетива.
Big Brother носи популярност, защото насърчава воайорството на битиво ниво. В живота всичко е много по-истинско, така че мнението на хората за политиците трябва да се съставя там", категорична е Ирена.
Впрочем, нейните думи се потвърждават от едно изследване на Оксфорд, което през юни 2003 година взриви Великобритания (части от изследването публикуваме отделно). Тогава вестниците на Острова излязоха със заглавия като "Дали Big Brother е бъдещето на британското правителство" (в. "Телеграф"), Big Brother е ключ към спечелването на следващите избори" (в. "Обзървър").
Политиците имат какво да научат от реалити шоуто за това как да накарат гласоподавателите да станат от дивана и да отидат до урните, коментира Габи Хинслиф, тежката артилерия на политическите кореспонденти на "Обзървър" тогава.
Причина за изследването стана шокиращият факт, че англичаните, които са гласували за Big Brother през 2003 г. са два пъти повече от тези, които са гласували на местните избори през май същата година. В увода си към изследването тогава Питър Базалгет, председател на английския "Ендемол", предупреди, че британската политика е в упадък.
"Връзката между избиратели и избрани се къса. Парламентът е неотзивчив, правителството цинично доминира дневния ред, редовите депутати са се превърнали в безгръбначни поддръжници на отделните лобита"
"И парламентът, и къщата на Big Brother са две "заснети с камери къщи, в които се провежда състезание по популярност", обясни той. И добави: "Но парламентът не успява да отговори на нуждите на поколенията, които са израснали с есемеси и и-мейли. Той позволява на електората да изрази отношението си към съквартирантите в Уестминстър само веднъж на няколко години".

Подобни статии