Бира без махмурлук? А стига бе!

Не вярвайте на глупости и консумирайте отговорно и умерено

Учени от Уралския федерален университет изобретиха способ за варене на бира, след чиято употреба човек не изпитва главоболие и други характерни за махмурлука досадни симптоми. При варенето на пивото, видите ли, се използвали водорасли хлорела, както и екстракт от корена на растението кудзу. Това били чудодейните съставки, които премахвали многовековния враг на пияницата. Ей с тази новина гръмнаха по едно време всички новинарски агенции за радост на биропийците.

Алкохол без махмурлук? А стига бе, както казва моят приятел Пачо Цеков. Алкохол без махмурлук не съществува, защото винаги при прекаляване със спиртните напитки горкият черен дроб страда, а организмът се бори болезнено с токсините. Който не иска главоболие и дискомфорт, просто да не прекалява с питиетата, или най-добре да пие бистра водица. Това е най-доказаното средство срещу махмурлук, всичко друго са празни приказки.

Или може би не са съвсем празни приказки, а съвсем целенасочено ни пълнят главите с абсолютни глупости. Не съм привърженик на теорията на конспирацията и дори не харесвам особено филма с Мел Гибсън и Джулия Робъртс. Но светът напоследък прилича на една чудовищна манипулация.

Бира без махмурлук. Цигари без огънче. Сладкиши без захар. Къщи за гости без гости. Коли без бензин. Кафе без кофеин. Плодове без витамини, но пък с токсини. Вегански пържоли. Армейци от Ловеч. „Пророчествата“ на телевизионни врачки и баячки. Мъже, които се женят за мъже, жени, които се омъжват за жени, лесбобебета. 5G-жени. Няма майтап, всичко, което не е нормално ни се пробутва като съвсем в реда нещата, морално, ново и модерно. А ние дори не лапаме шараните, ами пълни с Е-та бисквитки с формата на рибки.

Алкохол без махмурлук няма и никога няма да има. Що за евтина реклама на пиячката е това? Няма и безвредни спиртни напитки. Впрочем, големите алкохолни компании отлично знаят това и дори когато рекламират продукта си, предупреждават: консумирайте умерено и отговорно. Алкохолът е легална дрога и е спорно дали тютюнопушенето или злоупотребата с пиене е по-вредно в глобален мащаб. Алкохолизмът е болест, която е погубила милиони, включително „богати и известни“. И никаква „бира без махмурлук“ не може да промени този факт. Днес от Уралския федерален университет ни сервират пиво, от което не боли глава. Утре от колумбийския университет „Пабло Ескобар“ ще ни предложат безкокаинов кокаин. Врели-некипели.

Аз самият си пийвам биричка с ясното съзнание какво точно представлява това питие. Стремя се да е отговорно и умерено. Както трябва да бъдем отговорни и умерени в лудия информационен (или фейк-информационен ) век, в който живеем. И по-малко да вярваме на глупости.

Подобни статии