Биткойнът вече е законно платежно средство в Салвадор

Салвадор стана днес първата в света страна, въвела биткойна като законно платежно средство, след като гласуваният преди три месеца от местния парламент закон влезе в сила, предадоха световните агенции.

Законът задължава всеки търговец да приема биткойна за разплащане, ако има съответния технически капацитет.
Данъците също ще могат да се плащат в криптовалута.
Няма да има данък върху капиталовите печалби на биткойн борсите, а обменният курс спрямо американския долар ще се определя свободно от пазара, отбелязва ДПА.
Доларът се използва като официално платежно средство в Салвадор вместо местната валута.
Централноамериканската страна ползва долара като официална валута от 2001 година, заради което е зависима от паричната политика на Управлението за федерален резерв на САЩ.
Планът, иницииран от младия, харизматичен и популярен президент Наиб Букеле, цели да даде възможност на салвадорците да пестят 400 милиона долара годишно от комисиони за парични преводи, които основно се изпращат от САЩ, посочва Ройтерс.
Миналата година паричните преводи за Салвадор са били на стойност 6 милиарда долара или 23 процента от брутния вътрешен продукт, което е един от най-високите дялова в света.
Президентът на Салвадор заяви, че всеки, който си свали приложението Чиво (Супер на разговорен език) ще получи бонус от 30 долара в биткойни.
По думите на Букеле ще има 200 автомата Чиво.
Биткойнът е най-популярната дигитална криптовалута. Тя не се контролира от централната банка и се създава чрез децентрализиран и крайно енергоемък компютърен процес.
Стойността на криптовалутата е обект на резки колебания.
Да се разреши циркулацията на дигитална валута, чиято стойност зависи единствено от пазарни критерии, е необходимо за икономическия растеж на страната, се посочва в текста на закона за превръщането на биткойна в законно платежно средство.
Голяма част от салвадорците обаче са против решението на президента, сочат две проучвания.
Около 70 процента от гражданите на Салвадор са отговорили, че не са съгласни или категорично са против, съобщи престижният йезуитски Централноамерикански университет (UCA), който е направил едно от проучванията между 13 и 20 август сред 1281 души, с 2,7 процента марж на грешката.
Според друго проучване, направено от в. "Пренса графика", 65,7 процента от анкетираните малко или много не одобряват легализирането на биткойна.

Подобни статии