Бивш френски президент опипал дупето на журналистка

Ан-Катрин Щраке описва случка от 18 декември 2018 година.

Бившият президент на Франция Валери Жискар д'Естен, който винаги е бил подозиран, че е имал извънбрачна забежка с принцеса Даяна, попадна в центъра на разследване за сексуално посегателство.

Според статия на френското издание "Ле Монд" 94-годишният бивш държавен глава на Франция, заемал поста между 1974 и 1981 г., е обвинен, че е опипал немска журналистка от WDR, без нейното съгласие. Според жалбата, подадена от Ан-Катрин Щраке на 18 декември 2018 година, Д'Естен е извършил предполагаемото посегателство, изразяващо се в опипване на задните й части след интервю, което тя е провела с него във връзка със 100-годишнината от рождението на бившия канцлер на Германия Хелмут Шмит.

По-конкретно Щраке е помолила бившия президент да позира за снимка с нея, когато "той е обвил ръцете си около нея, докоснал е талията й, след което е поставил ръката си на дупето й" и не я е отместил, въпреки опитите й да се изплъзне. В жалбата си журналистката посочва, че това се е случило още два пъти – веднъж, когато е била принудена да позира отново до него, тъй като Д'Естен е настоявал, че първата снимка е "размазана", и втори път, когато я е викнал да й покаже нещо.

Според твърденията на журналистката тя се е "опитала на няколко пъти да махне ръката му от седалището си, при това с цялата си сила", но той не го е направил. Освен това на сбогуване президентът я е целунал по бузата и й пожелал "сладки сънища".

След случката 37-годишната германка е информирала началниците си и те веднага са потърсили услугите на адвокатска кантора, пише "Ле Монд". Тя обаче признава, че й е отнело време да подаде жалбата официално, тъй като не е била запозната с френската правосъдна система, но била убедена, че трябва да го направи, повлияна от движението #Меtoo.

„Това движение ми показа колко е важно да обсъждаме тези проблеми в обществото“, заяви Щраке.

Разказът й за предполагаемото нападение от Валери Жискар д'Естен е потвърден от оператора й, който е направил и снимките, но звуковият режисьор, присъствал също в залата, е отказал да даде показания.

Към момента офисът на Д'Естен отказа коментар, заявявайки единствено, че бившият президент няма „никакъв спомен от срещата си“ с госпожа Щраке.

Подобно на повечето френски президенти Д'Естен също е известен със страстните си взаимоотношения с много красиви жени. Понастоящем той е женен за братовчедка си Ан-Емон Соваж, от която има четири деца. През годините обаче бурният личен живот на държавния глава редовно бе обект на интерес във френската национална преса.

През 2009 г. например бившият държавен глава написа романтичен роман "Принцесата и президентът". Сюжетът на книгата се въртеше около аферата между френски президент и една британска кралска особа - Патрисия, принцесата на Кардиф или „лейди Пат“.

По времето, когато книгата излезе, в медиите вече циркулираха интензивно спекулации, че сюжетът всъщност не е фикция, а истинският разказ на Д'Естен за аферата му с принцеса Даяна през 80-те години. Тогава политикът все още е държавен глава, а Даяна тъкмо е сключила брак с принц Чарлз, така че двамата са се срещали безброй пъти по официални и благотворителни вечери.

Подобни статии