Бившата барета от СОБТ, заловил бежанците край Ихтиман: Респектирах ги с добра дума и пистолет

Срещу мен са стреляли, изправял съм се срещу сериозни бандити, как да се уплаша от тези мигранти, разказа Иван Янкулов

Група нелегални бежанци се спотайва в ловното стопанство край Ихтиман. Те са 69 млади мъже - силни, атлетични, жилави. Изглеждат агресивно. Изведнъж срещу тях се изправя само един човек - бившата барета от СОБТ Иван Янкулов. „Не ме беше страх, по-скоро бях предпазлив. Респектирах ги с добра дума и пистолет“. Това сподели пред „Телеграф“ екскомандосът.

По думите му веднага, щом го видели, няколко от мъжете се втурнали срещу него. Само един говорел развален английски. Въпреки численото превъзходство той успял да ги накара да вървят след него до шосето, където вече ги чакали патрулки на ОДМВР-София.
„Стрелях два пъти предупредително във въздуха. Видях, че носят раници, накарах ги да изсипят съдържанието им на земята, за да видя носят ли оръжие. Не видях телефони, може би бяха скрити, но имаха зарядни и имаха много лекарства - блистери, кутийки, обезболяващи, други наподобяваха антибиотици“, разказа екскомандосът. Видял, че по земята били разхвърляни опаковки от вафли и десерти с надписи на турски, което го навело на мисълта, че са ги вкарали нелегално от Турция. „Само един говореше на развален английски. Не успяха да обяснят закъде са тръгнали. Повтаряха само „София“. Явно обаче доста време са се крили по деретата, а и ги беше ударила голямата буря, която се разрази в събота срещу неделя. Бяха мокри“, спомни си Янкулов. От глад бежанците, които казали, че са от Афганистан и Пакистан, крали от хранилките на животните царевица, дори я стрили на брашно, за да си направят хляб. Късали и горски плодове, които обаче още не били узрели.
„Търсеха храна. Чак после се поуспокоиха. Вероятно трафикантите са ги изоставили или са им казали да стоят и да чакат“, предположи Янкулов. Той сподели, че не го е било страх и по друга причина. „В работата ми дълги години в СОБТ бях командир, изправял съм се срещу бандити с оръжие, стреляли са по мен, залавял съм опасни престъпници, няма как точно от мигрантите да се притесня, въпреки че имаха числено превъзходство“, разказа ексбаретата. Не иска да издаде в кои операции на Специализирания отряд за борба с тероризма е участвал и е имало стрелба с оглед на класифицираната информация. Напуснал е отряда през 2016 г. Решил, че има нужда от малко повече спокойствие, затова започнал в ловното стопанство. Там обаче също не му липсвал екшънът. „Хващали сме бракониери с оръжие, които в страха си са по-опасни от други престъпници. Но така съм обучен. И при двете групи мигранти целта е да ги респектираш и да ги накараш да се подчинят. А как става това - с жестове, стойка, вербални команди, показваш им сила“, разказа Янкулов.
Призна, че първата група, на която се натъкнал, била миналия вторник. Тогава били отново само мъже - 21 на брой, които търсели вода. Били много нахални и искали дори да ги карат към София. Няколко дни преди тях пък се натъкнал на следи от автомобили, които най-вероятно ескортирали трафиканти на хора.

Подобни статии